След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от типа на алувиално-ливадните и канелените са много подходящи.
Първо прибирате растителните остатъци от предишната култура и правите дълбока обработка на дълбочина 20-22 см. Изравнявате и набраздявате на 60 см между браздите. Мястото трябва да се напоява и затова браздите се оформят според наклона на терена. В дъното на всяка една от тях едновременно със засаждането се поставя по 20-25 г суперфосфат, 15-20 г калиев сулфат и 15-20 г амониева селитра или 25 г калиев нитрат на квадратен метър. Вместо минералните торове може да ползвате 400-500 г/кв. м прегорял оборски тор.
Зеленчукът се нуждае от много хранителни вещества, но ако прекалите с азотно торене, ще получите обилна листна маса, но малко клубени.
Картофите се нареждат в браздата на 25-30 см разстояние един от друг и на дълбочина 6-8 см. Добре е те да са рътили.
Растенията никнат за десет дни
Ако сте полели браздите преди засаждането, ще има достатъчно влага и растенията ще поникнат до 10 дни. Допусне ли се засушаване, кълновете бавно ще пробият и ще се наложи да поливате. След поникването се полива през 8-12 дни в зависимост от метеорологичните условия. Не е добре да се преовлажнява почвата. Това ще попречи да се образуват клубените, ще спре и нарастването им.
Първото окопаване е, когато растенията достигнат 8-10 см височина. Стръковете се загърлят леко с рохкава почва.
Златната момина сълза или оранжевата сандерсония (Sandersonia aurantiaca) е растение от семейство Liliaceae. В своята топла родина, Южна Африка, през периода на летните дъждове, сандерсонията цъфти об...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древни...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...