Плодовете на калината (офиката) са като оранжево-червени топчета. Узряват през август и се берат в пълната им зрялост от септември до първите слани. Целите гроздове се режат с ножица, а след това се обират отделните плодчета. Берат се само добре узрелите - в зелените има отровни алкалоиди.
Сушат се на слънце или в затоплени помещения, като се разстилат на тънък слой и се разбъркват с дървена лопатка. После се доизсушават при температура 35-40 градуса за 4 часа, а накрая се слагат за 1 час при 50-60 градуса. Готовата дрога е от обли, набръчкани, но месести плодчета с оранжево-червен цвят. Оставя се на куп за известно време и се опакова в хартиени пликове. Съхранява се в сухи и проветриви помещения, в които не влизат преки слънчеви лъчи.
Калината съдържа два пъти повече каротин от морковите. Идеална храна е за диабетиците, отличен заместител е на обикновената захар. Със скълцани пресни плодове се налагат изкълчени и натъртени места. При пристъп на глаукома се ядат плодчета, докато пристигне лекар. От офиката се приготвят витаминни концентрати, които се употребяват при сърдечни и чернодробни заболявания, пясък и камъни в пикочните пътища, болести на простатата, ревматични болки, понижение на вътрешно-очното налягане.
Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждени...
Амарантът е великолепно растение с яркочервени, пурпурни или златисти съцветия, изправени като факли над пищната листна маса. Малко са растенията с така драматична история, каквато има това растение. ...
Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...
Рамондия (Ramondia), известна още като рамонда се отнася към сем. Gesneriacea. Към този род принадлежат 3 вида, произхождащи от Южна и Югоизточна Европа. За нас от значение е видът, който е ендемит...