Градина » Захващайте се с прибирането на орехите

 Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.
Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.
Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.
Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.
Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.
След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

• Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.
• Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).
За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото” .
В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Смокиня в саксия?

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...

Лъжливи ягоди съсипват градината

Понякога в ягодовите насаждения се появяват отделни растения, които са безплодни. По външните белези на листата обаче мъчно могат да се различават от сортовете, които раждат. Тези растения са т. нар. ...

Постелете под краставиците слама

Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използв...

Зимното пръскане стартира през януари

Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите л...

Начало