Градина » Вкоренете си сцевола

 Вкоренете си сцевола

Сцеволата е градинско растение. Ценна особеност при нея е широкият диапазон температура, при която вирее. У нас тя е по-скоро новост. Родината и е Австралия, но е широко разпространена в много страни като градинско цвете, за озеленяване на балкони и др. Цъфти обилно и продължително на открити терени при всякакви температури. Не изисква много грижи и се развива бързо. При достатъчно количество влага и почва, прореждане на кълновете и редовно прекопаване, растенията израстват мощни и атрактивни.
Сцеволата е декоративно растение с различна окраска (жълта, синя, червена), но също е ценна храна и лечебно средство. Листата и съдържат белтъчини, комплекс от витамини и минерални вещества.
Резници отрязани от цъфтяща сцевола се вкореняват с много труд. За това за успешно вегетативно размножаване се прибягва до следната хитрост: отрязаната сцевола се съхранява в условия на късия ден (8 часа). Интензивно развиващите се стръкове се засаждат в саксии и се вкореняват с използване на стимулатори за растеж.
В този случай тяхното успешно вкореняване е гарантирано.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Нолината е гордост за всяка домакиня

Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...

Не бързайте да засаждате далиите

Далиите, известни у нас и като гергини, са едни от любимите цветя. Те завладяват любителите на красота не само с пищните си съцветия, обхващащи почти всички багри. Чарът им е и в това, че в зависимо...

Засаждайте вече късните домати

През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни ч...

Подхранете доматите за последен път

През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...

Начало