Градина » Стевията вирее и у нас

 Стевията вирее и у нас

Сладката стевия (Stevia rebaudiana) произхожда от Южна Америка. Тя е много интересна билка. Среща се по високите части в условията на влажния субтропичен климата на Парагвай, Аржентина и Бразилия и е била използвана от местното население от векове.
Растението се развива добре при естествени условия – при температура над нула градуса е многогодишно. В умерения пояс може да се отглежда в едногодишен цикъл с многогодишно използване на корените. В природата стевията достига 60-70 см височина. Представлява силно разклонено храстче, чиито листа са прости, цветовете -дребни, бели. Кореновата й система е много добре развита.
Стевията е билка, която в сурова форма е 10-15 пъти по-сладка от захарта, а извлечената концентрирана течност е 300 пъти по-сладка от най-популярния подсладител. 1 грам стевия може за замени 30 грама захар.
Стевиозидът, който придава сладкия вкус на билката при употребата й е екстракт от листата на стевията, за които се знае, че са много полезни и нетоксични. Стевиозидът е доказано безопасен, въпреки че леко променя вкуса на храната.
Стевията е ново растение за флората на нашата страна. При климатичните условия на България тя може да се отглежда като едногодишна култура с многогодишен цикъл на развитие. В Института по земеделие край град Шумен е разработена технология за производство на разсад и отглеждане на стевията. Установени са биологичните изисквания, адаптацията, условията за получаване на разсада и култивирането на стевията при полски условия.
Когато сладката стевия се отглежда като първа култура, при достигане на фаза бутонизация, което обикновено е след 15 август, растенията се изрязват на височина 10-15 см от повърхността на почвата. За да се запази качеството на суровината, стъблата и листата се изсушават под навеси или в оранжерии. След изсъхване листата се оронват от стъблата и се съхраняват в найлонови чували в сухи и проветриви помещения.
Стевията е безопасен продукт. Служи за производството на вещества със сладост от 50 до 450 пъти повече от захарозата. Агропродуктът са сухите листа на стевията. 30 до 50 листа, стрити на прах, са достатъчни за придаване на приятен сладък вкус на 1 литър вода. Стевията не губи своите свойства и при нагряване. Тя се използва в хранително-вкусовата промишленост за производството на храни и на медикаменти за диабетици и хора с наднормено тегло, със сърдечно-съдови проблеми и нарушения в обмяната на веществата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте някои цветя преди да дойде зимата

Предзимните посеви имат някои предимства: спестяват скъпото ни през пролетта време, семената никнат по-рано и младите растения използват по-добре влагата и постепенното затопляне на времето. Най-сполу...

Захващайте се с оранжерийните краставици

В стоманено-стьклени оранжерии краставици може да се отглеждат почти през цялата година. За ранното производство семената се засяват от 15-20 октомври и разсадът е готов за засаждане един месец след т...

Тревата не пречи на ябълката

Когато ябълковите дървета вече дават плод, не е задължително площта край него да е черна угар. Без да се притеснявате, може да засеете многогодишни житни и бобови треви - детелина, райграс, тимотейка....

Изгонете земните бълхи от двора си

Земните бълхи са дребни бръмбарчета. Те са опасни вредители по кръстоцветните култури, като при благоприятни условия се размножават масово и ако не се вземат навреме мерки са способни да намалят или н...

Начало