Градина » Къде зимуват водните лилии?

 Къде зимуват водните лилии?

Ледената коричка на повърхността на водата е сигнал, че и най-студоустойчивите растения от водната градина трябва да се прибират. Тяхното място вече не е на балкона или в изкуствения водоем, а трябва да им се осигурят зимни квартири.
Все още малцина имат в градините си водоеми, но вече не е проблем да се направи на балкона миниезеро. Ако сте се радвали през това лято на прекрасните водни лилии и друга подобна растителност, време да ги приберете на топло. Отглежданите по този начин растения са дотатъчно „подвижни" и могат да се поставят на най-удобното място.
Растенията в контейнери може да поставите в съд с вода или в сандък или торба, които се посипват с влажен торф. Така може да съхраните растения, чийто коренища загиват при отрицателни температури - сърцевидна хаутиния и спартината. Тези условия са подходящи също така за всички растения, които обикновено зимуват във водоемите под нивото на замръзване.
Друг начин, по който може да запазите водните си растения, е като използвате пластмасов бидон, който е закопан в градината. Той трябва да е разположен поне на 1 м дълбочина. Целият му обем се запълва с вода. Така може да се съхранят именно водните лилии и всички други растения, които оцеляват, ако са разположени под нивото на замръзване на водата.
Преди да изберете място за зимуване на водните си лилии, трябва да ги подготвите за зимуването. Предварително растението се почиства от листата, цветовете и пъпките, които достигат повърхността на водата. Младите листа, които все още са свити, и пъпките, които са по-малки от 15 см, се оставят.
Тропическите лилии могат да презимуват в зимна градина или в домашните аквариуми с топла вода и допълнително осветление.

Нашият съвет

Растенията от водната градина се прибират за “зимен сън” колкото може по-късно, когато започнат големите студове. Те се изнасят навън много рано напролет. Това обаче не важи за тропическите видове, с които може да сте се снабдили, а за видовете, които се срещат по нашите ширини в естествена среда.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Побързайте да засадите салатите

През зимните месеци главестите салати са едни от най-често отглежданите зеленчукови растения в култивационните съоръжения. Поради късия им вегетационен период и малката взискателност към температурнит...

Накарайте розите да цъфнат отново

За да се предизвика втори цъфтеж при розите, е необходимо да се направи лятна резитба. По принцип при тези храстовидни растения чрез резитбата се насочва растежът, формира се храстът, определя се броя...

Стара кофа – нова леха

Непотребната кофа може да стане център на оригинална леха. За тази цел се взема стара кофа – желязна или пластмасова, в стените на която с помощта на гвоздей се правят отвори. Кофата се закопава в зем...

Начало