За да режете зелки още в края на април и началото на май, засейте семената на открита добре наторена и обработена леха. Необходими ви са 7-8 г семена на кв. метър. Семената са дребни - с диаметър 1-2 мм, сферични, гладки, червени до тъмнокафяви. Запазват кълняемостта си дори четири-пет години. Покълват за 3-4 дни, но при полски условия и след 10-14 дни.
Разсадът ще е готов за засаждане след 35-40 дни, като му осигурявате необходимите хранителни вещества, добре разрохкана почва и влага. Не допускате плевелите да го заглушат. При опасност от вредители (мана, листни въшки, гъсеници) вземайте предпазни мерки.
Предзимното зеле трябва да садите на площи с южно изложение и добре защитени от студените ветрове. Подходящи са алувиалните с неутрална реакция, които бързо се затоплят през пролетта, а през есенно-зимния сезон не се преовлажняват. За предшественици добри са домати, пипер, зърнено-житни, зелен фасул, които са били добре торени. Растителните остатъци от тях се почистват, наторява се с угнил оборски тор, двоен суперфосфат, калиев сулфат и се изорава. Набраздява се на 60-80 см разстояние.
Растенията се засаждат около 15-20 октомври, а в по-топлите райони - до началото на ноември, на разстояние между 30-40 см в реда.
За да оцелее посевът през зимата, разсадът трябва да е здрав, с дебели стъбла, къси междувъзлия и развити корени, с 5-6 същински листа. Закаленият разсад с няколко листа не се поврежда при захлаждане до 7 градуса. Сортовете за есенно засаждане и презимуване на открито понасят до -8, -10, даже до -15 градуса.
Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага...
За подложка използвайте шипка. Вземете семена от плодове, които току-що започват да почервеняват. Засейте ги на открито в редички на разстояние поне 20 х 20 см. Отглеждайте ги, докато стъблото им дост...
Пролетното облагородяване се извършва обикновено през март. Калемите за присаждане се събират като правило през януари. Те трябва да бъдат автентични, нормално развити, запасени с резервни вещества, с...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...