Градина » Боровинка

 Боровинка

У нас боровинката е разпространена като диворастящо растение в горските масиви. Културната боровинка се отглежда много ограничено от любителите овощари и е почти непозната като овощно растение. Интересът към нея се дължи на много ценните й плодове с присъщите им хранителни и лечебни свойства. Наред с другите вещества съдържат голямо количество витамин А. Освен за прясна консумация те се преработват и в много ценни продукти. Плодовете на боровинката действат укрепващо на човешкия организъм и са добро средство против анемии, при хипертония и атеросклероза. Действат антисептично при устни, зъбни и гърлени заболявания.
Боровинката е храст, който живее около 15 години и образува дребни, твърди листа. Кореновата й система е разположена плитко - до 15-18 см, което определя и нейните големи изисквания към почвената влага.
Плододаването настъпва още към втората година.
Цъфтежът започва към началото на май, а плодовете узряват към края на юли и през август.
Боровинката е силно влаголюбиво растение и успешно може да се отглежда само във високопланинските места с повече валежи, а в другите райони само при поливни условия.
Тя е студоустойчиво растение и изисква леки почви с кисела реакция.
Основният начин за размножаване е вкореняване на зрели и зелени резници. Може да се размножава и чрез издънки, хоризонтални и вертикални отводи. Засажда се на разстояния 1,5-2 м между редовете и около 1 м в реда. Новозасадените растения не се режат, но е редно да им се премахнат плодните пъпки, за да се прихванат по-добре. През първите 2-3 години не се извършва никаква резитба. По-късно се налага резитба за прореждане, като се премахват по-старите и провиснали разклонения. Останалите грижи са аналогични на грижите при другите овощни видове.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Не подценявайте алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Как да удължим цъфтежа на ароматния грах

Цветовете на ароматния грах (Lathyrus odoratus), които приличат на накацали по стъблото пеперуди, радват със своята чудесна миризма от края на юни. Цъфтежът може да продължи до есента, ако използвате ...

В южните райони баклата се сее преди зимата

Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано н...

Начало