Градина » Годжи бери

 Годжи бери

Годжи бери, познато у нас и като мерджан, идва от Тибет, Монголия и Непал. Въпреки че в районите на естественото им разпространение тези растения са познати и използвани още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към тях избухна с неочаквана сила. Ботаническото име на растението е лиций (Lycium). Като декоративни, плодни и предимно като лечебни се използват видовете L. chinense и L. barbarum. Отнасят се към семейство Solanaceae.

Биологични характеристики

Надземната им част се оформя като разклонени бухлати многогодишни храсти. При вида лициум хинензис достига от 1 до 3 м височина, а растенията от лициум барбарум са по-високи. Клонките са тънки, но еластични Осеяни са богато с ланцетни листенца дълги 6-7 см и широки до 3 см. Те са сивкаво-зелени, падащи през есента.
Цветовете са дребни, приличат на цветовете на пипера - 1-1,5 см в диаметър, с 5-делна камбанка. Наредени са по клонките единично, или по няколко. Баграта им е бледолилава или почти бяла, като и двата вида може да се срещнат на едно растение. Цъфтежът може да започна от ранно лято и да продължи до падане на сланите. Плодовете узряват от август, така че на едно растение може едновременно да има цветове, зелени и зрели плодове. Те са продълговато-овални, с дължина 6-20 мм и ширина 3-10 мм. Когато узреят красят растенията с оранжево-червената си багра. Вътрешността е месеста, мека и сочна. Те са много нежни, затова за да не се наранят, трябва да се берат много внимателно. Целесъобразно е да се подлагат съдове и клонката леко да се стръсва. Жълтите сплеснати, бъбрековидни семена са от 20 до 50 на брой в един плод, плътно наредени под кожичката.
Ценно качество на растенията е, че са силно студоустойчиви. За да се развиват добре, изискват обилно да са огрявани от слънцето, но понасят и лека полусянка. Към вида на почвата нямат специални изисквания, като в природата се срещат и в много бедни, каменисти места.

Отглеждане

Най-благоприятният период за засаждане на годжи бери е пролетта. Есенното засаждане е по-рисковано, тъй като шансът крехкото и неукрепнало растение да загине през зимата, е висок. Въпреки това не липсват случаи на есенни засаждане на годжи бери, от които изходът е благоприятен. Храстчето успява да развие кореновата си система и да укрепне до пролетта. Видът издържа до температура от минус 15 градуса. Според някои източници, температурата, до която растението оцелява е минус 25 градуса. В южните части на Русия растението оцелява през зимата дори без подслон.
Засадете храстчето на слънчево място в ямка с дълбочина 40 см и широчина 60 см. При засаждането използвайте почвена смеска от торф, груб речен пясък и обикновена градинска почва.
След като заровите разсада, добре е да оформите горен слой почва със следния състав: десет килограма хумус, двеста грама суперфосфат и 40 грама калиев сулфат. Тази смес спомага за увеличаване на добивите и пълноценно развитие на храстчето. Желателно е да затрупате стъблото на посятия разсад с почва. Мулчирайте почвата с торф или хумус. Полейте обилно, след като засадите храстчето.
Годжи бери е растение с кръстосано опрашване. За да се радвате на богата реколта е необходимо да засадите най-малко две храстчета, които да се опрашват. Разстоянието, което трябва да оставите между две съседни растения е около 1.5-2 м. То е необходимо за правилното развитие на кореновата система и короната на храстчето.

Лечебни свойства

Интригуващото име билка на дълголетието подсказва, че всички части на мерджана съдържат ценни съставки. При консумация те оказват разностранно лечебно действие. Най-богато е съдържанието им в плодовете. В тях са включени 18 вида аминокиселини и 29 вида мастни киселини. Богати са на ценни витамини. Доказано е, че при консумация плодовете на мерджана помагат за отстраняване на главоболие, шум в ушите, понижават високото кръвно налягате, помагат при хроничен хепатит, умора, отпадналост, анемия, безсъние, слаба имунна система, бъбречна недостатъчност, атеросклероза, слабо зрение и очни заболявания, болки в кръста и коленете. Любопитно е, че се акцентува на действието на всички части на растенията като афродизиак. Върхът на всичко е противодействието на остаряването. Плодовете се използват пресни, изсушени или преработени. Прибавят се към ястия и десерти. От пресни или изсушени листа се приготвя много приятен, ободряващ чай.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо сливата ми няма плод

Преди три години засадих слива в градината ни, но и досега нямам реколта. Какъв е проблемът? При костилковите култури (слива, вишна и др.) няма периодичност на плододаването, както е заложено пр...

Как се приготвя почва за стайните растения

Различните групи растения се нуждаят от различна по състав почва. В стайното цветарство се използват смеси, които са съставени от компост, листовка, парникова, глинеста почва, чимовка и пясък. Компо...

Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им...

Вторична ферментация на виното

Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...

Начало