Много лозя по една или друга причина са потънали в бурени, изоставени, с израснали големи дълги пръчки. Една част от лозите са наистина загинали, но твърде много са тези, които при малко повечко грижа, могат да се "съживят" и до година-две да дадат плод. Няма да намерите специалист, който да ви посъветва да унищожите цялото лозе, заради неугледния му вид и заради вероятността много от лозите да са изсъхнали.
След първоначалния оглед поставете колове, опънете тел, ако това е нужно и разбира се - изкарайте лопатата и мотиката от мазето. Обикновено с тези два инструмента се влиза най-често в лозето. След като изтесате плевелите и изкарате техните корени (след което ги изгаряте), трябва обезателно да "обърнете" почвата. Лозето ви не може да се съживи без това.
Резитбата се прави в зависимост от силата на всяка една лоза. Затова ножицата трябва непременно да попадне в ръцете на опитен лозар. Когато пръчките се тънки и къси, резитбата непременно трябва да се направи на чепове с по 2 очи. При късмет, още на следващата година ще имате добре узрели пръчки, от които ще зависи състоянието на вече подновеното лозе. След като се възстановят живите лози, бихте могли да се захванете с попълване на свободните места в лозето. Ако загиналите лози в реда са по-малко на брой, попълването на празните места става с отводи. Но когато липсващите лозички са повече, тогава се прибягва до услугите на първокачествени вкоренени лозички. При по-сериозни повреди на лозите се препоръчва рамената да бъдат по-сериозно скъсени. Изрязването става до основата, до здравата тъкан, като така се дава възможност "спящите пъпки" да се развият.
В рода на цикламата (Cyclamen) има над 15 вида, сред които само няколко са подходящи за отглеждане навън. За нашата страна от значение е C. europeum, която се среща в Търновско, Средни Родопи, Средна ...
Чрез резитбите може да се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дръвчетата, а също и да се удължи плододаващият период. Сега е точното време за тези операции, но ефектът ще е поло...
Корнишоните ще станат хубави, само ако имате възможност да поливате. Ако в почвата има нематода, не бива да ги настанявате след ранни картофи и домати. Не ги слагайте и след пипер или патладжан, има о...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...