Градина » Запазете зелето здраво

 Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години нараства интересът към запазване на зелето в прясно състояние.
За съхраняване се избират подходящи глави. Трябва да бъдат нормално твърди, да не са повредени и да имат 2-3 покривни листа. Кочанът се отрязва гладко 1 -2 см над основата, без да е напукан или повреден. За съхраняване стават сортовете Бяло лигоришко, Пазарджишко подобрено, Челопеченски син капак, Балкан.
Могат успешно да се използват приспособени складови помещения с възможност за добро и бързо проветряване. В склада се изграждат стелажи. Преди зареждане помещението се дезинфекцира.

Редят се шахматно с кочаните нагоре

Зелките се нареждат върху стелажите шахматно в 2-3 реда с кочаните нагоре. По този начин евентуално образувалите се водни капки по повърхностите на главите няма да се стичат във вътрешността им.
Главите се подреждат върху стелажите така, че между горния ред зелки на долния стелаж и основата на горния да остане свободно пространство около 25 см за по-добро проветряване. Между стелажите да има 80-90 см свободно пространство за зареждане, манипулиране и изнасяне на продукцията.

Няколко термометъра мерят градусите

На няколко места из помещението на различна височина се поставят термометри за отчитане на температурата. Необходим е и хигрометър, който ще следи относителната влажност на въздуха.
По време на лагеруването зелето се преглежда всеки ден. Оптималната
температура, при която може да се съхрани дълго прясното зеле, е от минус 1 до 0 градуса, относителната влажност на въздуха да е 90-95 %. Ще ги регулирате, като редовно проветрявате. Когато при проверка откриете заболели зелки, почистете засегнатите листа и долната част на кочана. А заразеното място и съседните зелки поръсете с креда.

Внимание!
Температурата в горната част на помещението е по-висока, затова продукцията от горните стелажи трябва да се оползотворява най-напред.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Как се размножава хортензията?

Културните вариетети от хортензиите не дават семена и размножаването им се извършва по вегетативен път – чрез стъблени резници. Майчините растения се избират още по време на цъфтенето. През януари...

При ябълката избирайте не само сорта, но и подложката

Ябълката сравнително добре се приспособява към различни почвени и други условия, което позволява отглеждането й в почти цялата страна. Поради това тя неизменно присъства в любителските смесени градини...

Очарованието на многолистната лупина

Любителите на цветя проявяват голям интерес към тези красиви цветя, които през цялото лято багрят градините им. Родът, към който се отнасят, е много голям – вслючва около 200 вида, растящи в Север...

Повредите от шарения гроздов молец са най-видими през август

Това от една страна е защото тогава посягаме към зазряващото грозде, а от друга – защото не е водена до момента борба, числеността на неприятеля е голяма, пораженията – също. При системна борба може и...

Начало