Градина » Не оставяйте калатеята жадна

 Не оставяйте калатеята жадна

Калатеята (Calathea) принадлежи към семейство Марантови. Тя има декоративни изрисувани листа и красиви цветове. Произхожда от тропиците в Африка, Южна Америка – тихоокеанските острови на Индия и Австралия. На много места местното население използва листата на калатеята за изплитане на кошници. Оттам е и произлязло името – калатос, което от гръцки означава – “кошница”.

Осигурете й достатъчно вода

Калатеята изисква топли помещения с оптимална температура 18-21ºС. Минималната температура не бива да пада под 15-16ºС. Не обича теченията и внезапни температурни промени. Почвата на растението трябва да е непрекъснато влажна. Засушаването и преполиването са еднакво вредни за него. В периода на активен растеж калатеята се подхранва с течен тор през 14 дни. Почвата в която се отглежда да е съставена от торф, листовка, градинска почва. На всеки 2-3 години растението трябва да се присажда, като се увеличава размерът на саксията и се поставя дренаж на дъното. Това прехвърляне се извършва през пролетта. Размножава се през пролетта чрез разделяне на растението.
Калатеята расте и се развива добре на полусянка. Не понася пряко слънчево огряване. Силното слънце причинява пригори и избледняване на листата. Северното изложение е най-подходящо за отглеждане на нея. Добре понася високата въздушна влажност, поради което в период на активен растеж, е добре да се пулверизират листата с хладка вода. Красотата на калатеята идва от пъстротата на листата и от атлазения им блясък.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нахранете овошките с растителна пепел

Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растени...

Ранно полско производство на краставици

Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непики...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Отгледайте си японска мушмула

Вечнозеленото растение от семейство розоцветни е интересен декоративен храст, който краси градините по Черноморското ни крайбрежие. Там ще го срещнете в много вилни парцели и в парковете. Японската му...

Начало