12.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  642  |   0  
Как да се грижим за краспедията
Краспедията (Craspedia) е сравнително ново за цветарите растение, което е внесено от Австралия още през 80-те години на ХХ век. В културното цветарство е известен само един вид – топчестата краспедия (Craspedia globosa). Тя има оригинално съцветие, което по форма прилича на топла да пинг-понг, което позволява на краспедията бързо да завземе територия.
Представлява тревисто многогодишно растение, което се отглежда като едногодишно. Височината му е от 50 – 70 см, с изправени безлистни стебла и изникващи от розетката красиви сребристи листа. Повърхността на листата е покрита с многобройни меки власинки, които събират капките роса, стичащи се в центъра на розетката. Така растението може да издържи доста време без поливане. Топчестите съцветия на краспедията са 2,5-3 см в диаметър, с жълт цвят са. Цъфти през август-септември. При засъхване на съцветията цветоносите става много здрави и не се повреждат, дори и ако се ударят по твърда повърхност, затова често цветарите наричат краспедията барабанни пръчки.
Растението е влаголюбиво, студоустойчиво и светлолюбиво, цъфти при кратък ден. Полива се в началото на растежа и в сухо време. Подхранването след засаждане е първоначално с азотни (2-3 пъти) и след това с пълни комплексни торове, които усилват цъфтежа.
Размножава се чрез семена, които се сеят през февруари и се оставят на светло място. Разсадът се засажда през май на разстояние 25-30 см между растенията. Краспедията е растение на късия ден, затова дори при ранни посеви цъфтежът започва през втората половина на август. При това масовият цъфтеж се получава през септември, а при прекалено ранни студове цветовете са малко. За получаване на повече рязан цвят, отглеждайте краспедията в оранжерии. Закритите съоръжения позволяват да удължите срока на цъфтеж до октомври, което значително увеличава броя на съцветията. През зимата краспедията може да се засява през ноември, като цъфтежът става презмай и продължава до следващия ноември.
Използва се за сухи букети и по-рядко като свеж рязан цвят.
31.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020