Американската боровинка стана хит сред любителите градинари. Тези, които са пропуснали да си засадят растение през есента след листопада (втората половина на октомври), могат да го направят и сега, в първите дни на април.
Най-добре е теренът да е с наклон до 10-12 градуса. Подходящи са киселите, богати на хумус, с добро проветряване и редовно снабдяване с вода, песъчливо-торфени почви с рН 4,3-4,8. Мястото за боровинките се почиства от храсти, дървета, камъни, растителни остатъци. После се изорава на 40 см дълбочина. При бедни почви с лоша структура преди оранта се внася 3-4 т/дка добре угнил оборски тор. Добре е преди засаждане да се внесе торф (4-5 т/дка), обогатен с амониев сулфат, и калиев сулфат. Ямките трябва да са с размери 60х60 см широки и 50 см дълбоки. Пръстта в тях да се смеси с торф, полуизгнила дъбова шума и пясък.
Ако отглеждате повече храсти, подредете ги в редове на разстояние 2-2,4 м един от друг. Вътре в реда растенията да са на 1,2-1,3 м. Ориентирайте ги в посока север-юг. Много важно е да не засъхнат или замръзнат фините коренчета. Сместа, с която е запълнена дупката, се размесва много добре. Растенията се засаждат 4-5 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Не се режат. По изключение това се допуска, когато кореновата система е повредена. В този случай стъблата се съкращават наполовина. Желателно е през първата година да се премахнат плодните пъпки. Така храстите ще се прихванат по-добре и няма да се изтощават в началото, а растежът ще се засили. След засаждане растенията се поливат обилно. До третата година почти не се прави резитба.
Стапелията (Stapelia) е изключително красиво стайно цвете. Тя е от семейството на кактусите, въпреки че няма бодли. Цветовете й наподобяват петолъчна звезда, но за съжаление отделят доста неприятна ми...
Към групата на два пъти плододаващите (ремонтантни) сортове може да се включи английският Редгаунтлет. Той не е типично ремонтантен, но при добри грижи след беритбата (редовно окопаване и поливане), п...
След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...