Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да бъдат съхранявани до пролетта. Специализираните в производството на лозовов посадъчен материал фирми разполагат със специални хранилища. За любителят най-подходящото място е избеното помещение, където трябва да насипете леко влажен (10%) чист речен пясък. Лозичките се връзват в снопчета, поставят се етикети с името на сорта. Пясъкът се разстила на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него се нареждат снопчетата, изправени или леко наклонени, но се внимава корените да бъдат разстлани. Едновременно с нареждането празните места около снопчетата се запълват с пясък на височина около 10 см.
Най-благоприятната за съхранението температра е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да се допуска понижение под нулата, защото се появава т. нар. чернилка – почерняване и загиване на кората. Грижата е предимно в поддържането на температурата. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да навлезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Има ли пък опасности от понижение, трябва да затоплите. При просъхване на пясъка, периодично навлажнявайте. Изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това пък предпазва откритите части на лозичките от засъхване. Не бива да се допуска и преовлажняване на въздуха, защото започват да се развиват плесени.
В практиката се налага да се съхраняват не само вкоренени лозички, но и лозови резници, които ще послужат за произвеждане на облагородени или вкоренени лозички. Съхраняват се по същия начин и при същите условия.
И в градината важи правилото: болестта по-лесно се предотвратява, отколкото се лекува. В топлите и влажни дни масово се разпространяват гьбни болести: брашнеста мана, ръжда, сиво гниене и др. Гъбите н...
На някой пазар може и да го намерите, но може да си го отгледате в двора. Наричат го още девесил или смил. Листата и корените му се използват като подправка в супи, варива, салати. Плодовете влизат в ...
Будлеята, форзицията или леската, всеки един от тези красивоцъфтящи храсти може да се размножи много лесно чрез вдървесинели резници, които да вземете от тях сега. Това се прави по следния начин: 1....
Нолината е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височ...