Градина » Дойде време и за лешниците

 Дойде време и за лешниците

Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е лесното отделяне на от куполите и падането на земята. Но имайте предвид, че най-рано окапват кухите черупки или болните плодове.

Обработете площта отдолу

За да оберете напълно храста, преди това трябва да подготвите площта отдолу. При изкуствено затревената почвена повърхност подготовката се състои в окосяване на тревата и брануване за запълване на малките неравности по почвата. Почвената повърхност около храстите трябва да е изравнена и уплътнена. Дори и малките неравности и наличието на буци или мека почва водят до загуба на лешникови плодове и до замърсяването на продукцията.
При поддържане на почвената повърхност като черна угар се изисква по-голяма подготовка. Освен всички обработки през периода преди беритбата на лешниците плoщта се подравнява и валира.
Последните приготовления за осигуряване на равна повърхност около лешниковите насаждения трябва да приключат до към края на август-началото на септември.
Преди прибирането окапалите лешници се събират с гребло. Останалите плодове се обрулват или се берат ръчно от храстите или дървото.
Почистването от куполите, буците пръст, празните плодове, листата и клонките се прави или на мястото на беритба, или под навес.

Измиване, сушене и складиране

При ръчното прибиране лешниците, идващи от градината са прашни, кални, с полепнали по тях листа. Измиването им предшества изсушаването им. Оптималната температура за това е от 32 до 38 градуса. Ако произведените количества лешници не са особено големи, плодовете могат да бъдат изсушени при естествени условия - разстлани върху сух под с дебелина 15-20 см. Периодично трябва да се разбъркват.
Съхраняването на влажни или недостатъчно изсушени лешници не бива да се допуска дори и за кратко време защото ядките плесенясват или губят от аромата си. Оптималната влажност при съхранението е 8-10%. Изсушените ядки се съхраняват в сухи и проветриви помещения в подходяща опаковка, нормално за период от около една година.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Размножаване на касис чрез отводи

Размножаването на касиса чрез отводи е много практичен и широко разпространен начин сред овощарите. Те биват вертикални или хоризонтални. При размножаване с вертикални отводи на касисовите растения ...

Сложете и леха лапад в градината

Лападът излиза на пазара рано напролет и не по-малко от спанака е любимо листно зеленчуково растение. То е многогодишно и влаголюбиво. През първата година формира само листна, полуизправена до изправе...

Хубава корона се прави три години

Овощните дръвчета оформят короните си в продължение на няколко години. Овощарят се намесва главно по време на зимната резитба, но и през лятото има какво да прави. Сега, през юни, ако има филизи по ...

През есента дайте на овощните фосфор и калий

Нуждите на овощните растения от хранителни вещества са различни не само за отделните видове и сортове, но се изменят в зависимост от възрастта, гъстотата на засаждане, начина на поддържане на почвенат...

Начало