Градина » Дойде време и за лешниците

 Дойде време и за лешниците

Дойде времето за прибиране на реколтата от лешниците. Това може да стане ръчно или механизирано. В зависимост от сорта, фазата узряване настъпва по различно време. Общият признак за зрели плодове е лесното отделяне на от куполите и падането на земята. Но имайте предвид, че най-рано окапват кухите черупки или болните плодове.

Обработете площта отдолу

За да оберете напълно храста, преди това трябва да подготвите площта отдолу. При изкуствено затревената почвена повърхност подготовката се състои в окосяване на тревата и брануване за запълване на малките неравности по почвата. Почвената повърхност около храстите трябва да е изравнена и уплътнена. Дори и малките неравности и наличието на буци или мека почва водят до загуба на лешникови плодове и до замърсяването на продукцията.
При поддържане на почвената повърхност като черна угар се изисква по-голяма подготовка. Освен всички обработки през периода преди беритбата на лешниците плoщта се подравнява и валира.
Последните приготовления за осигуряване на равна повърхност около лешниковите насаждения трябва да приключат до към края на август-началото на септември.
Преди прибирането окапалите лешници се събират с гребло. Останалите плодове се обрулват или се берат ръчно от храстите или дървото.
Почистването от куполите, буците пръст, празните плодове, листата и клонките се прави или на мястото на беритба, или под навес.

Измиване, сушене и складиране

При ръчното прибиране лешниците, идващи от градината са прашни, кални, с полепнали по тях листа. Измиването им предшества изсушаването им. Оптималната температура за това е от 32 до 38 градуса. Ако произведените количества лешници не са особено големи, плодовете могат да бъдат изсушени при естествени условия - разстлани върху сух под с дебелина 15-20 см. Периодично трябва да се разбъркват.
Съхраняването на влажни или недостатъчно изсушени лешници не бива да се допуска дори и за кратко време защото ядките плесенясват или губят от аромата си. Оптималната влажност при съхранението е 8-10%. Изсушените ядки се съхраняват в сухи и проветриви помещения в подходяща опаковка, нормално за период от около една година.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Пазете розите от кладардиса

Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения. Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поко...

Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодов...

Започнете пръскането срещу сачмянката от есента

Пръскането срещу сачмянката късно през есента е мероприятие с голямо значение. Тази болест се среща при всички костилкови овощни видове, но е най-опасна за черешата, прасковата и кайсията. Поврежда ли...

Ароматна фрезия цъфти през януари

Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виоле...

Начало