24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4029  |   0  
Джанки през зимата
От едно дърво се събират над 150 кг плодове
През 1952 г. стопанинът Илчо Цонков Пандуков от с. Видима, сега квартал на гр. Априлци, облагородил в градината си две джанкови подложки с присадници от къснозреещата джанка. Единични дървета от нея се срещат в редица населени места в Габровския, Ловешкия и Плевенския край. Доста са засадени около София и на други места в страната.
Тази джанка узрява през първата и втората десетдневка на декември и е проучена от н. с. Мичо Балев от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян.

Издържа на студ и жега

Изискванията към почвата и условията на отглеждане са същите като при останалите сортове джанки. Добре издържа на ниски и на високи температури.
Дървото е голямо, с кълбовидна и слабо разлата корона. На височина достига до 9 м, а диаметърът на ствола - до 80 см. Скелетните клони излизат под остър ъгъл, но те нямат склонност към отчесване.
Листата са тъмнозелени, с овално-продълговата форма, слабо овласени. Плодовете са средно едри, около 12 г, формата име кълбовидна. Кожицата им е тънка, нежна, здрава, жилава и се отделя от плодовото месо. Има тъмночервен пурпурен цвят, с подкожни точици и сив восъчен налеп. Месото е жълтеникаво-белезникаво, плътно, много сочно, със сладко-кисел вкус и слаб аромат. Хрупкаво е, има плътна консистенция, качеството е отлично. Костилката не се отделя.
Къснозреещата джанка цъфти едновременно с другите сортове джанки. Рано започва да ражда, плододава редовно. От едно дърво в нормални години могат да се наберат над 150 кг плодове. Тази форма е устойчива на разпространените по сливата болести и най-вече на червените листни петна.
Плодовете могат да се съхраняват продължително време през зимата до края на януари. Подходящи са за консумация в свежо състояние. От тях се правят хубави компоти, сиропи, ракии. В компотите плодовете се запазват цели, а сиропът е бистър.

Фиданки има в Троян

Със своите достойнства къснозреещата джанка може да стане „хоби" на всеки овощар. Фиданки може да се поръчат в Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Но може да се купят калеми от маточни дървета в същия институт и любителите сами да ги присадят на подходящи джанкови подложки.
18.12.2014 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023