Градина » Колцувайте лозите през 3-4 години

 Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. В резултат гроздето узрява с 10-15 дни по-рано, а зърната стават по-едри.
Над колцуваното място не трябва да има повече от 5-6 грозда. Прави се само при десертни сортове и силни лози, върху една плодна пръчка на лоза. Едни и същи лози могат да се колцуват през 3-4 години.
С колцуването се отделя и премахва пръстен от кората заедно с ликовата тъкан в основата на плодната пръчка или на отделни зелени леторасти и рамена с ширина 4-5 мм. Използва се колцувач, който в извитата си част има две успоредни пластинки за рязане. С тях се захваща в мястото за колцуване, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. С това движение се отделя само кората като пръстен, а дървесината трябва да остане незасегната.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Варувайте, ако в градината се появи хвощ

Ако сте установили, че в дворната ви градина се е появил хвощ, то почвената реакция е кисела и варувайте преди дълбоката й обработка. Измежду калциевите съединения, които са пригодни за отстраняване н...

Прегледайте фиданките за въшки

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Подгответе дръвчетата за зимата

Приключва вече вегетацията на овощните култури. След като приберете плодовете им, трябва да подготвите растенията за зимата. Ниски температури често повреждат плодните дървета у нас. Няма да е толкова...

Овошките цъфтят, пазете пчелите

Масовият цъфтеж на овощните дръвчета провокира ранното събуждане на пчелните семейства. Така те се явяват силни с много на брой развити пчели и голямо личинково пило непосредствено преди да е започнал...

Начало