Градина » Колцувайте лозите през 3-4 години

 Колцувайте лозите през 3-4 години

Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. В резултат гроздето узрява с 10-15 дни по-рано, а зърната стават по-едри.
Над колцуваното място не трябва да има повече от 5-6 грозда. Прави се само при десертни сортове и силни лози, върху една плодна пръчка на лоза. Едни и същи лози могат да се колцуват през 3-4 години.
С колцуването се отделя и премахва пръстен от кората заедно с ликовата тъкан в основата на плодната пръчка или на отделни зелени леторасти и рамена с ширина 4-5 мм. Използва се колцувач, който в извитата си част има две успоредни пластинки за рязане. С тях се захваща в мястото за колцуване, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. С това движение се отделя само кората като пръстен, а дървесината трябва да остане незасегната.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пролетна резитба на малините

Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...

Как да познаем качествените лозички

Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната а...

След градушка, пръскайте със син камък

Летните градушки могат да нанесат непоправими щети на овощните градини. В зависимост от силата на градушката много листа от филизите, леторастите, клончетата с цветове и завръзи могат да бъдат съборен...

Не всяка пръчка става за калем

Не след дълго ще настъпи времето за присаждане на овощните дръвчета. Дотогава трябва да си осигурите и калеми, от харесалите ви сортове. Не се втурвайте слепешката. Преди всичко уверете се дали наисти...

Начало