Градина » Какво представлява зеленият камък

 Какво представлява зеленият камък

Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вода. Лесно разтворим е във вода.
Зеленият камък се употребява като фунгицид и хербицид за борба срещу антракноза, оидиум, петна по листата, срещу мъхове, лишеи по овощните дървета и ягодите, в лозарството. Използва се късно наесен или рано напролет преди цъфтежа.
Със зелен камък не могат да се пръскат зелени растения, тъй като той причинява пригори по листата им. Като хербицид действа срещу кускутата и двусемеделните плевели.
За борба срещу хлорозата по овощните култури се употребява в концентрация 1-2% (100-200 г за 10 л вода). При хлорозата по лозята се полива около главините с 10% (1 кг за 10 л вода) разтвор преди покарване на леторастите.
Раните на дърветата се мажат с 30% (3 кг за 10 л вода) разтвор. Зелен камък в концентрация 20-25% (2-3 кг за 10 л вода) унищожава дивата ряпа, синапа, мака.
За борба с голите охлюви се използва 10-процентен разтвор (1 кг за 10 л вода), но може и да се напраши в доза 10-15 кг на декар.

Срещу желязна хлороза

- царевица и соя - внася се преди дълбоката оран зелен камък, смесен с органичен тор в доза 200-300 кг/дка;
- лозя и овощни култури - внася се зелен камък на бразди или в ямки, локално близо до кореновата система в доза 50-100 кг/дка.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пресни репички в началото на март

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опаш...

Изчакайте обърнатата почва да улегне

Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена т...

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги заместите със зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зе...

Махалебката е отлична подложка на череша и вишна

Махалебката (Cerasus mahaleb, Prunus machaleb) се използва в овощарството за подложка при присаждане на черешата и вишната. Притежава добра сухоустойчивост и студоустойчивост. Развива дълбоко прониква...

Начало