Магическият плод (Synsepalum dulcificum) произхожда от Западна Африка. Той представлява вечнозелен храст с височина до 1,5 м, покрит с продълговати тъмно зелени листа, които растат по спирала. Дребните бели цветове са с диаметър 5-7 мм и се появяват практически през цялата година, с малка почивка през 1-2 зимни месеца. Плодът е ярко червен, продълговат, с дължина 2-3 см, като външният му вид напомня киселия трън. Вътре съдържа една костилка. Плодовете узряват 3-4 седмици след цъфтежа. Те се употребяват за храна веднага след брането им - при съхранение те губят свойствата си.
Губите усет за кисело
Плодовете на това растение имат уникалното свойство да въздействат на вкусовите рецептори, като заключват за известно време възприятието на киселия вкус, но всички други вкусове се възприемат нормално. Лимонът, изяден след този плод, ви се струва сладък, като при това цитрусовият вкус и аромат се усещат напълно. Ефектът остава в продължение на един-два часа. Плодът сам по себе си не е сладък, но може да се използва като естествен подсладител, затова той се препоръчва като за хора, които са на диета и изпитват непреодолимо влечение към сладкото. Плодовете могат да се замразяват за по-нататъшно използване.
Расте и в контейнер
Магическият плод расте отлично в контейнер на слънце или в лека полусянка. Предпочита рохкава, добре дренирана кисела почва. Както всеки жител на тропиците и магическият плод обича топлината и реагира положително на повишената влажност на въздуха и опръскването. Не се нуждае от специална резитба. Бавнорастящ, той може да се използва и като бонсай.
Обикновено се размножава чрез семена. За покълването на семето трябва малко да го надерете, тъй като черупката му е много плътна и не пропуска вода, която е нужна за покълването му. Започва да плодоноси 3-4 години след засяването.
Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...
Много наши читатели ни се оплакват от това, че краставиците в оранжерията не се развиват добре. Затова по-долу ще опишем най-типичните грешки, които се допускат при оранжерийното отглеждане на крастав...
Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, перио...
Внимателно подстриганият чимшир изглежда чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чимшира. Т...