• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете и ще подсушават почвата.
• При леки почви и в сухи места лехите най-добре да се разполагат от запад на изток. При такова разпределение растенията засенчват междуредията и по този начин съхраняват влагата.
• Образуването на уплътнен почвен слой, който не пропуска нито въздух, нито вода и препятства растежа на корените, се подпомага най-често от притъпкването на лехите и превозването на тежести. Затова при изменението на плана на градината на местата на бившите пътеки зеленчуците винаги растат по-лошо. За да избегнете това, е добре да си правите постоянни лехи и между тях постоянни пътечки. Оптималната ширина на лехите е 100-140 см – в този случай от пътечката ще можете да свършите всички необходими работи дори и в средата на лехата. Ширината на пътечките не бива да е по-малка от 30 см.
• Когато отглеждате зеленчуци, може да не разполагате редове по цялата дължина на лехата, а да разделите нейната площ на блокове и да разполагате в тях редовете по дължина или ширина или просто да разпръсквате семената. Такъв вариант е удобен за последователно засяване на бързорастящи видове. В този случай предшестващата култура се събира от цялата площ на градината. При плътно произволно засяване добре растат салатата, кореноплодите, бавнорастящите компактни култури.
Студеният въздух може много лесно да изстуди почвеният субстрат в съда и така да повреди корените на растенията в саксии, които зимуват на терасата или балкона. Тогава надземната част остава без храни...
Грижите за гергините не са сложни, важно е обаче да отчитате някои нюанси. Преди всичко те са топло- и светлолюбиви растения. За тяхното отглеждане са нужди просторни, слънчеви и защитени от студенит...
Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...
Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...