03.06.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3599  |   0  
Направете лимона студоустойчив
Искате ли да си произведете лимон, който да гледате на открито, то тогава най-подходящата за тази цел подложка е от единственият листопаден и студоустойчив вид трилистния понцирус (Ponicirus trifolata). Той е силно растящ, гъсто разклонен храст с многобройни остри бодли и триделни листа. Плодовете са с едрина на орех, с жълто-кадифено овласена кора, бедни на сок. Те съдържат отровния глюкозид понициридин и са пълни със семена. Семеначетата са съвместими с всички цитрусови видове.
За да произведете семеначетата, то изберете си едри и хубави плодове.След като се извадят семената от плодовете, предназначени за подложки, могат веднага да се засяват. Те не се нуждаят от стратификация. При температура на почвата над 18°С ще поникнат бързо за 25-30 дни. Прието е да се събират семена от по-едрите и добре узрели плодове. Те могат да се съхраняват непродължително време във влажен пясък на хладно място при температура от 0 до 8°С. За препоръчване е семената да се обеззаразят с 0,5 %-ов разтвор на син камък или с меден оксихлорид. Засяването може да се извърши както през есента, така и през пролетта в добре подготвена почва или друг подходящ субстрат (торфенопочвена смес, балканин, перлит, зеолит). Почвата се поддържа постоянно навлажнена. През първата година семенните растения израстват бавно и стават подходящи за облагородяване едва през втората.
Пренесените растения в питомника се засаждат на разстояние 80 на 15-20 см. Достигналите семеначета дебелина около 6-7 мм или с диаметър 1-1,5 см се облагородяват през август и септември, за да се прихванат присадените пъпки без да прораснат и да не се затруднява презимуването им.
17.04.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020