19.01.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4928  |   0  
Кои са най-ранните сортове грозде?
Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози:
- Кардинал - американски сорт с голям грозд, с едро до много едро сферично зърно, кожицата е тъмночервена до синьо-черна. Консистенцията на зърното е хрупкава, с лек мискетов аромат при пълна зрелост. Гроздето узрява в средата на август. Сортът е склонен към изресяване при неблагоприятни метерологични условия, в резултат на което се получават рехави гроздове с неизравнени зърна. При прищипване върха на летораста преди цъфтежа на лозите се подобрява вкусът на гроздето. Сортът е чувствителен на ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировка Мозер и резитба с чепове.
- Марица - български сорт. Узрява около средата на август, с голям, рехав грозд, едро продълговато зърно, със средно дебела кожица, оцветена тъмно синьо. Консистенцията е хрупкава, с хармоничен вкус и слаб мискетов аромат. Сортът не е устойчив на мана и оидиум. Гроздето не се пука след узряването. Подходящ е за отглеждане при формировка стъблен Гюйо.
- Мир - български сорт. Узрява в средата на август, със средно голям грозд, с едро елипсовидно зърно. Кожицата е средно дебела, тъмночервена до синьо-черна, покрита е с восъчен налеп. Вкусът е хармоничен, топящ се, със слаб ванилен аромат. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Подходящ е за асмовидно отглеждане и формировка стъблен Гюйо.
- Брестовица - български сорт. Узрява през втората половина на август. Гроздът е средно голям, с много едро зърно с продълговато-цилиндрична форма. Кожицата му е дебела, еластична, жълтозелена до кехлибареножълта. Консистенцията е сочна, с приятен лек мискетов аромат. Сортът е склонен към изресяване, не е устойчив на оидиум и ниски температури. Подходящ е за отглеждане при формировки стъблен Гюйо, Омбрела и за асмовидно отглеждане.
01.08.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022