Градина » Как се избира място за овошките

 Как се избира място за овошките

Наближава най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Предварително се подгответе, избирайки най-подходящите площи за новата овощна градина. Фиданките се засаждат на постоянно място, където ще се развиват и плододават в продължение на десетки и повече години. Ако условията не са подходящи, от тях не могат да се очакват добри резултати и дълъг живот. Това най-често се установява, чак когато дърветата встъпят в плододаване и допус-
натите грешки вече са непоправими.

Почвата

Почвата е основният фактор, от който зависи растежът, родовитостта и дълголетието на овошките. От нея те се снабдяват с вода, хранителни елементи и кислород. Освен това тя е средата, в която те се закрепват, за да растат в изправено положение. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 60-80 см, а отделни корени проникват и до 2-3, а в някои случаи и до 6-8 м. Овощните дървета ще се развиват и плододават добре, когато почвата е пропусклива най-малко на дълбочина до 1,5 м. При лоша водопропускливост, която се дължи на плитко разположен пласт от тежка и плътна глина или непрекъсната скална маса, освен че корените трудно проникват на дълбочина, се получава и преовлажняване и задушаване. Същото явление се наблюдава и при високо ниво на подпочвените води. Не бива да се създават овощни градини и в места, където подпочвените води се повишават, макар и временно, по-високо от 80 см. Това лесно може да се установи, като се постави по-широка тръба на дълбочина 1-1,50 м и целогодишно се наблюдава нивото на подпочвените води.

Механичният състав

Механичният състав на почвата също оказва влияние върху дърветата. В планинските и полупланинските райони, където валежите са повече и изпарението е по-слабо, те растат по-добре на по-леки и пропускливи почви. В по-топлите и с по-малко валежи райони глинестите и по-влагоемки почви са за предпочитане. Изборът на видовете и подложките също така трябва да бъде съобразен с механичния състав на почвата. Ябълката, дюлята и джанковата подложка при сливата, кайсията и прасковата понасят сравнително по-добре по-тежките и преовлажнени почви. Кайсията върху кайсиева подложка, прасковата върху прасковена подложка, черешата и донякъде крушата се развиват по-добре върху по-леки и пропускливи почви.
Овощните растения се развиват и плододават най-добре на по-богати и запасени с достатъчно хранителни вещества почви. Успешно могат да се отглеждат и на по-бедни почви, но при условие, че редовно и по-обилно се торят.
Химическият състав на почвата също оказва съществено влияние върху силата на растежа, дълголетието и родовитостта на овощните растения. Повечето видове се развиват най-добре върху почви с неутрална до слабо кисела реакция. Сравнително по-добре понасят слабо алкални почви бадемът, кайсията, черешата и вишната, присадени върху махалебка.

Климатът

При избора на място за овощна градина трябва да се обърне внимание и на климатичните фактори. Не бива да засаждаме праскови и бадеми в райони, където температурите през зимата падат под минус 22-23 градуса. Ябълката, сливите, вишните могат да понесат температури до минус 28-30 градуса, а останалите видове измръзват под минус 25-27 градуса. В районите, където късните зимни и повратни пролетни застудявания са често явление, не се засаждат раноцъфтящите видове, като бадем, кайсия, праскова, джанка и череша.
Валежите също са с решаващо влияние върху развитието на овощните растения. Особено чувствителни в това отношение са ябълката, дюлята, крушата и ягодоплодните видове, които трудно успяват в повечето райони у нас без напояване.

Релефът

Релефът оказва съществено влияние върху интензивността на климатичните фактори и почвените условия. Най-подходящи са равнинните и леко наклонени терени – от 5 до 12 градуса. На такива площи се засаждат ябълка, круша, дюля, праскова и ягода. Сливи, череши, вишни, бадеми, орехи и кайсии могат да се засаждат и на по-наклонени терени, но не повече от 12 градуса. При по-голям наклон е необходимо да се извърши терасиране.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Морковите отиват в лехата

Пролетното засяване на морковите може да направите от началото на март до май-юни. Така ще получите реколтата от кореноплоди в нужния ви момент. За да засеете моркови, трябва да сте подготвили тере...

Кактусите зимуват на хладно и сухо

За да запазят своите красиви форми и да цъфтят редовно, кактусите се нуждаят от по-специапна подготовка и грижи през зимата. Общото правило е, че през зимата те се съхраняват при по-ниски температури ...

Подгответе си разсад за ранни тиквички

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...

Къде да засадим клематисите

Клематисите растат добре на слънчево, защитено от вятъра място. Корените трябва да се разполагат далече от подпочвените води. Мястото, където не трябва да настанявате растенията, е сенчесто, с ветрове...

Начало