Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с висока хранителна стойност. Българските сортове имат около 57-63 % мазнини, 11-18% белтъчини, 2,34-5 % захари, а от минералните вещества - фосфор, калий, магнезий, калций, натрий, хлор, сяра, желязо, следи от микроелементи, витамини и др. Бадемовите ядки се консумират сурови или печени, с тях се приготвят различни сладкиши, сосове и ястия.
Въпреки това бадемът не е широко застъпен вид у нас, макар че не е претенциозен към почвата и е студоустойчив. Трябва да се има предвид, че той е от овошките, които най-рано цъфтят. А в районите, където през март температурата рязко спадат цветовете, завръзите бързо загиват. На такива места не бива да се садят бадеми.
Очертани са няколко подходящи района. Черноморският включва благоприятните месторастения покрай Черно море на Добричко, Варненско, Бургаско. Старопланинският обхваща южните склонове на Източна Стара планина в Сливенско и Ямболско, а Средногорският - ниските склонове на Сърнена Средна гора и Чирпанските възвишения. Сакарският - това са склоновете, подножията и платата на Сакар планина, Ямболско и Хасковско. Източнородопският район обхваща Източните Родопи, Кърджалийско и Хасковско, а крайдунавският - хълмистата ивица край Дунав от Силистра до Лом. Югозападният пък - част от територията на Благоевградско.
Подходящите сортове
Добре е да предвидите в градината място и за този овощен вид. Но за да получите висококачествени плодове, трябва да използвате присадени дръвчета от определени сортове. Подходящи са книжно-черупковите – Нонпарел, Юбилей, Пряний (Ароматичен) и Аспарух; и мекочерупковите – Приморски, Виносливи, Дапков, Поморие, Кримски. За да раждат богато бадемите, засадете поне 2-3 сорта, които да цъфтят едновременно или да се застъпва цъфтежът им.
Бялото френско грозде се отглежда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят...
Ремонтантността е една от характерните особености на цитрусовите култури, тъй като на един екземпляр едновременно може да има пъпки, цветове, млади завръзи и презрели плодове. Най-много и най-ценни пл...
Ако искате да си завъдите сега боровинка в двора, то можете да го направите със зелени резници. По този начин се размножават сортовете получени от вида “Заешко око”, които са устойчиви на засушаване. ...
В масовия случай градинарите не разполагат с подходящи уреди, за определят точно влажността на почвата. Ето защо тук ще споменем за някои практики, усвоени през годините. * Ако почвата е лека или съ...