Градина » Разучете клонките преди да режете

 Разучете клонките преди да режете

В овощарската практика се режат и стари клони, но най-често обект на резитба са клонките. Има различни видове клонки и поне някои от тях трябва да се познават, за да има полза от резитбата.
Ако се вгледате по-внимателно в клонките на ябълката и крушата, може да видите т. нар. къси клончета. Наистина са къси, само 1-3 см, и на върха си завършват с плодна пъпка. Те не се режат.
Има клончета, чиято дължина достига от 10 до 30 см, които на върха си имат също плодна пъпка, но имат и странични, които са листни . Наричат се слаби клончета. Те също не се режат, но през следващата година на тях се образуват клончета с плодни пъпки и тогава се съкращават, за да се регулира количеството на плодовете.
Типични за ябълката и крушата са т. нар. торбести клончета. Оправдават името си с удебеления, прилични на торбички. От тях израстват къси клончета, които завършват с плодна пъпка. Израстват и по-дълги, които също имат плодни пъпки. Така се получава сложна плодна клонка. Торбестите клонки са изключително ценна плододаваща дървесина, живеят по 12-15 години. Най-често не подлежат на резитба, но със застаряването се режат за регулиране броя на плодовете и за подмладяване
За костилковите видове много характерни са т. нар. майски букетчета. Те са къси, със скупчени като в букет цветни пъпки, а на върха си имат листна. Те са силно скъсени при черешата и вишната и слабо удължени при прасковата, сливата и др. Майските букетчета на черешата дават много ценни плодове, но при прасковата не е така. От няколкото плода, образували се по тях, се оставя само един, а другите се откъсват в млада възраст.
На костилковите видове ще различите и тънки клонки, дълги 10-20 см, с растежна пъпка на върха, а страничните са плодни. Това са т. нар. плодни клонки. По тези видове се развиват и клонки с плодни и растежни пъпки, разположени по тройки — две плодни, а в средата растежна. На върха винаги е растежна. Това са т. нар смесени клонки. Те имат голямо значение за плододаването. При прасковата се режат по специален начин, за да се получат от тях едри и сочни плодове.
Овощните дръвчета имат и други видове клонки. Невъзможно е да се опишат всичките в няколко реда, но за любителя може би най-важните са изброените по-горе.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се отглежда лечебният овесен корен

Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...

Ранен алабаш преди засаждане

Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го пр...

Защо карфиолът има кухи глави?

В стремежа си да имат по-голям добив мнозина градинари се "престарават". Трябва обаче да знаят, че цветното зеле натрупва по-големи количества нитрати, ако се прекали с азотното подхранване. От това п...

Как да се грижим за ехиума

Названието на ехиума (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас има...

Начало