Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува достатъчно дървесина и клонките лесно се отчупват. Освен това вертикално растящите клонки са конкурент на водача и понякога го изпреварват.
В други случаи пък клонките по естествен начин се разполагат хоризонтално. Това също не е желателно, защото притокът на хранителни вещества по тях е намален и те изостават в развитието си.
Очевидно за добра корона не са желателни нито вертикално нарастващи скелетни клонки, нито растящите хоризонтално. Когато клонките на младите дръвчета растат вертикално, резитбата на външно разположените пъпки способства за правилното им разположение в пространството. Но това не винаги помага, особено при сортовете, за които този начин на растеж е характерна особеност. В такива случаи се налагат допълнителни операции.
Вертикално растящите клонки могат да бъдат приведени в наклонено положение като се поставят разпонки. Ще ги направите от отпаднали при резитбата клонки, те ще осигурят стабилното прикрепване. Хоризонтално растящите клонки пък ще заемат подходящото положение, ако ги привържете към централното стъбло.
При тези операции не извършвайте резки движения, а с леки тласъци придвижвайте клонките към желаното място.
Има го навсякъде из страната и понякога нанася сериозни щети. Напада предимно вишната и черешата, но от него може да пострадат сливите, кайсиите, прасковите, ябълките, че и някои други плоди дръвчета....
Поради честите превалявания и захлаждания тази година празът боледува и според описанията на градинарите това е ръжда (Puccinia porri). По листата се образуват множество жълтеникави петна наподобяващи...
В двора си имам асми от сортовете Болгар и Хамбургски мискет. Бих желал да си засадя над тротоара Мерло и Каберне совиньон, но не знам дали те могат да станат на асми или трябва да се отглеждат така, ...
Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...