Градина » Новата бъчва се нуждае от подготовка

 Новата бъчва се нуждае от подготовка

Наливането на вината и ракиите в нови дъбови бурета трябва да стане след много старателна обработка. Не се ли осъществи това, настъпват отрицателни промени във вината, които нарушават цвета и вкуса им. Обработката отстранява дъбилните, смолисти и багрилни вещества, които предизвикват тръпчивост във вкуса, а цветът има тъмнозлатист оттенък. Тези промени не са специфични за качествени бели вина.
Обработката на новата бъчва направете така: напълнете я с питейна вода, която, ако времето е топло, се подменя през няколко дни. Времетраенето е минимум 15-20 дни, но може да бъде и по-продължително. Проверявайте външния вид на водата - ако е бистра и напълно безцветна, без страничен привкус и мирис, е добре. След това в бъчвата се налива горещ 5 %-ов разтвор от сода за сапун или сода за дъски, което означава, че на една кофа гореща вода се прибавя 0,5 кг сода. За бъчва от 200-300 литра се използва общо 20-30 литра разтвор.
След това бъчвата се разклаща енергично, изправя се по възможност последователно на едното и другото дъно и след около 20-30 минути разтворът се изхвърля. Следва обилно измиване последователно с гореща и студена вода. Ако измиването е направо със студена вода, се получава свиване на порите на дъгите на бъчвата и така става невъзможно извличането на таниновите и багрилни вещества. Новите каци и кадуси се обработват по същия начин, но поради невъзможност да се затварят и претъркалват се измиват отвътре със същия разтвор с помощта на твърда четка за дъски. След това, ако скоро не се налива в тях вино, бъчвите се опушват със серни ленти (фитили) по една за 200-300 литрова бъчва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да рътите картофите

За условията на Южна България рътенето на посадъчния материал от картофи трябва да започне от 15 до 20 януари, а за Северна България - с една седмица по-късно. Преди това обаче трябва го калибрирате п...

Сейте репички сега, за да берете наесен

Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...

Подхранете доматите за последен път

През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...

Малината лесно прихваща рак

Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в к...

Начало