Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до встъпването на плододаване на овощните дървета резитбите са много слаби или въобще не се извършват. Резитбата на влияе негативно върху бързото израстване на дърветата. Те встъпват по-рано в плододаване, а също и грижите в насажденията намаляват.
Оформяне започва още при засаждането
Обикновено дръвчетата се закупуват без корона. Те се съкращават на височина 90-100 см от почвената повърхност след засаждането напролет. Ако има предивременни клончета под 20 см под мястото на съкращението, те се режат на 1-2 пъпки, а по-ниско разположените по стъблото се отстраняват. През пролетта, след първия вегетационен период, чрез филизене се премахват ненужните леторасти, а се оставят само 4 филиза на дръвче – един за водач и 3 за основни скелетни клони. Избраните леторасти за скелетни клони да израстват под широк ъгъл от водача и да са сравнително правилно разположени около него.Здравото срастване между скелетните клони и водача се обезпечава чрез 10-12 см разстояние клон от клон. Следващите няколко години дърветата се отглеждат свободно – без резитби.
Същинското оформяне е след 5-6 години
След първото чувствително плододаване на 5-6 години от засаждането, се пристъпва към оформяне на короната. В продължение на 2-3 години се извършва постепенно просветляване на короната. Започва усилено плододаване и постепенно силният вегетативен растеж затихва. Тогава може да се извърши резитба за ограничаване размерите на короната чрез съкращаване на силните клони и скелетните разклонения. Обикновено се съкращават наполовина от дължината им. Тази резитба се извършва за подмладяване на овощните дървета. След такава резитба покарват много лакомци. От тях се избират най-подходящо разположените за възстановяване на короната. Те се съкращават слабо и ако е необходимо чрез привързване се насочват към желаната посока. Дърветата върху, които е извършена резитба за подмладяване се възстановяват за 3-4 години.
Обикновено за страната ни август е най-топлият и сух месец през годината. Това е и периодът на обилно плододаване, което налага често и редовно поливане на влаголюбивите зеленчукови култури. Така напр...
Нормалното развитие на стайните растения е възможно единствено в случай, че са достатъчно обезпечени с необходимите елементи за минерално подхранване – азот, фосфор, калий, калций и др. Това се постиг...
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...