Още през първите дни на януари може да бъде засято ранното зеле. Така някои градинари ускоряват производството. Има обaче едно важно условие за този начин. Трябва да се използва ранен сорт, който след дългия период на отглеждане на разсада, не образува преждевременно цветоносно стъбло – т.е. не стрелкува след разсаждането през пролетта. Малко са ранните сортове зеле, които отговарят на това условие. Практиката показа, че най-подходящ е немският Марнер – той не стрелкува, независимо от много ранната сеитба. Освен това образува дружно и рано зелките, които тежат 1,0 - 1,2 кг, имат хубав пазарен вид и са с много добри вкусови качества. Напукват се обаче сравнително бързо, заради това трябва да се отрязват навреме.
За 100 кв разсад трябват 6-8 г семена
Семената се засяват в топъл парник. Затоплената почва се накопава и се подравнява, след което повърхността й се маркира на дълбоки до 2 см браздички, които са на 5 см една от друга. Семената се пускат внимателно в браздичките през 1,5 - 2 см. Гъсто падналите семена се разпределят допълнително равномерно с помощта на пръчица. Сеитбата може да се извърши и разпръснато, на равна повърхност. На една рамка се сеят 3-4 г семена. За производството на разсад за 100 кв. м са необходими 6-8 г семена.
Растенията се показват след 5 дни
Покриват се с пресята и затоплена торово-почвена смес, с дебелина на слоя 1,5-2 см. Почвената покривка се подравнява с леко извита пръчка и се притъпква с дъска. Поставят се рамките и парникът се покрива с рогозки, а пътеките се застилат с тор. Семената поникват масово за 4-5 дни, необходимата температура е 22-25 градуса. Веднага след поникването температурата се понижава с няколко градуса за 3-4 дни, това предпазва младите кълнове от прерастване и “изтегляне”. По-нататък температурата се поддържа 18-22 градуса през деня и с 3-4 градуса по-ниска – при облачно време и през нощта. Не бива продължително време за пада под 10-12 градуса. Рогозките през деня се отстраняват и стъклата се почистват всеки ден, за да има достатъчно светлина за младите растения. Почвената влажност трябва да е умерена. При слънчево и по-топло време парникът се проветрява.
Градинарят чака да се появи първият същински лист, за да извърши пикировка. При тази по-ранна сеитба, разсадът от ранно зеле изисква пикиране на всяка цена.
Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, използвайте пръчките за директно засаждане или за да се снабдите с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...
Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...
Гамозначната нощенка е не много голяма пеперуда (при разперени криле е 4-5 см), доста красива (тъмнокафяви или сивокафяви предни криле с фигурка подобна на гръцката буква гама, откъдето идва и името й...
Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...