14.07.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1066  |   0  
Нарът внася екзотика в градината
Екзотичното растение ще внесе разнообразие в градината ви. Субтропично растение, над 100 години. Нарът е силно разклонен храст или дърво, което стига височина от 1,5 до 5 м, обича богати на органични вещества пясъчно-глинести почви, с лека водопропускливост.
Младите растения изискват торене с азот, фосфор и калии. Безболезнено понася временни застудявания до минус 15 градуса, но загива при минус 20 градуса. Обича влагата, издържа на слаби валежи, но не понася почвени засушавания В райони с непостоянни валежи трябва да се полива 2-3 до 12 пъти в сезон. Засажда се през октомври, ноември или в ранна пролет. Цъфти в продължение на 50-75 дни, от средата на май до есента.
Засаден от вкоренено клонче, нарът плододава след третата-четвъртата година и ражда 25-30 г.
Плодовете зреят в продължение на 120-160 дни. Стават по-вкусни, ако се държат повече време на дървото. Берат се през втората половина на октомври. Те са кръгли, сплескани откъм дръжката. Обвити са със средно дебела кора, зелено-жълта, с червена окраска. Вътрешността им е с множество сочни розово-червени плодчета. За запазване се избират здрави плодове. Разстилат се на слама, на проветриво място, при 1-2 градуса и 80-85% влажност. Освен пресни прекрасни са и преработени като освежаващи сиропи. От нар се правят и чудесни слабоалкохолни напитки, използва се и като подправка за сладкиши. От кората се получава боя за оцветяване на памучни, копринени и ленени тъкани. Препоръчва се против панделковидна тения и глисти.
Нарът се размножава със семена, коренови издънки, чрез присаждане и вкоренени резници. У нас се практикува размножаване с коренови издънки.
15.04.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020