Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край пътищата, в горите и по планински места с надморска височина до 1500 м. Допреди 10-15 години бяха създадени и насаждения от шипка в райони с по-голяма надморска височина.
Плодовете на шипката са добре познати - месести, яркочервени, пълни с четинести власинки и жълтеникави твърди семена. Берат се няколко дни преди пълното им узряване, когато станат яркочервени и твърди. Вече започват да зреят.
За лечебни цели се използват сушените плодове. Съдържанието на витамин С в шипката е 20 пъти по-високо отколкото в лимона. Шипката може да се суши и на сянка, но се намалява съдържанието на витамин С. В плодовете има още органични киселини, багрила, соли, микроелементи. Заради тези биологично активни вещества те се ползват в свежо, изсушено или замразено състояние или под формата на люспи за чай, на пюрета, нектари, газирани напитки и лечебни препарати.
Плодът на шипката има разнообразно действие. Понижава съдържанието на холестерин в кръвта, изчиства пясък и камъни в пикочните пътища, помага при анемия и изтощение на организма, повишава съпротивителните сили, използва се за лечение при бронхиална астма и общи инфекции. Полезно е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сухи шипки или 1 кг пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 5 дни. Използвайте септември и октомври и си наберете от този ценен плод.
Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...
Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Мястото набраздете на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високите. Засявайте под мотика в основата на тира, в гнезда, които да са на...
Маната и оидиума са гъбни болести, които нападат всички зелени части на лозата. Борбата за тях се води през целия вегетационен период - от началото на развитието до началото на узряване на гроздето. А...
През юли и август площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеши, дини. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще имате от зеления антибиотик през студените месеци....