Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край пътищата, в горите и по планински места с надморска височина до 1500 м. Допреди 10-15 години бяха създадени и насаждения от шипка в райони с по-голяма надморска височина.
Плодовете на шипката са добре познати - месести, яркочервени, пълни с четинести власинки и жълтеникави твърди семена. Берат се няколко дни преди пълното им узряване, когато станат яркочервени и твърди. Вече започват да зреят.
За лечебни цели се използват сушените плодове. Съдържанието на витамин С в шипката е 20 пъти по-високо отколкото в лимона. Шипката може да се суши и на сянка, но се намалява съдържанието на витамин С. В плодовете има още органични киселини, багрила, соли, микроелементи. Заради тези биологично активни вещества те се ползват в свежо, изсушено или замразено състояние или под формата на люспи за чай, на пюрета, нектари, газирани напитки и лечебни препарати.
Плодът на шипката има разнообразно действие. Понижава съдържанието на холестерин в кръвта, изчиства пясък и камъни в пикочните пътища, помага при анемия и изтощение на организма, повишава съпротивителните сили, използва се за лечение при бронхиална астма и общи инфекции. Полезно е и шипковото вино. Приготвя се от 500 г счукани сухи шипки или 1 кг пресен плод, 500 г захар и 5 л вода. Оставя се на топло в продължение на 5 дни. Използвайте септември и октомври и си наберете от този ценен плод.
Спанакът уплътнява сполучливо площта в полиетиленовата оранжерия.Той е студоустойчив, има къс вегетационен период и дава ценна продукция през ранните пролетни месеци. За отглеждането му е много подход...
Смокинята е едно уникално растение сред своите тропични и субтропични събратя. Тя се отличава с това, че е разделнополов, двудомен, кръстосано-опрашващ се вид. Една част от растенията образуват женски...
Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...
Кротонът (Codiaeum veriegatum) се отглежда трудно. Красотата му се поддържа, като му се осигурява постоянна температура през цялата година около 18-20ºС и висока въздушна влажност. Не бива да...