Това интересно растение произхожда от областите на Големите езера в Северна Америка. Познати са 15 вида, но като културни растения се използват само два:
Монарда дидима е с високи до 80 см разклоняващи се четириръбести стъбла. Листата са удължено яйцевидни със заострен връх. Благодарение на съдържащите се в тях етерични масла издават много приятен аромат. Използват се за подправка.От тях се приготовлява прекрасния чай под името „пенсилвански". Освен горещ, той е много приятен и като студена напитка.
Около цвета се групират прицветни листа, които са оцветени подобно на тяхната багра, но по-пастелно. Цъфти през юни-юли с групирани по върховете на разклоненията цветове. Има сортове с червена и с розова багра.
Монарда фистулоза се отличава от първата по това, че всички части на растенията са покрити с власинки.Чашката е зелена, а венчелистчето е пурпурно-розово. Сега се разпространяват и хибридни форми.
Тези многогодишни растения у нас се развиват успешно. Преди студовете стъблата загиват и трябва да се изрежат. Напролет туфата се развива, като отстрани се появяват нови, стъбла.За да се развиват добре, растенията предпочитат влажни, по-лусенчести места и почви, богати с хранителни вещества. Отглеждани като декоративни, им се предоставят тези условия. Когато са на слънчеви места, растенията са малко по-ниски, но листата са много по-богати на етерични масла. В такива случаи е важно да поливате по-често.
За любителите на екзотиката е важно да знаят, че биха могли да отглеждат монарда на балкони, тераси и веранди.
Засадете в подходящи саксии
Необходимо е саксиите да са с диаметър над 30 см или да се използват сандъчета. Почвената смес трябва да е много богата. Съставя се от градинска почва, много добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 4:3:1. При възможност да внесете саксиите в закрити помещения за зимния период бихте могли да се радвате на приятната зеленина и да ползвате свежи листа по-дълго време. Монардата се размножава предимно чрез разделяне на туфата през пролетта. Може да се използват и семена, като е желателно предварително да бъде произведен разсад.
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...
Копривките (Celtis ) са еднодомни листопадни дървета от сем.Брястови (Ulmaceae). Имат закръглена, почти кълбовидна корона и достигат на височина до 20 м. Те са разпространени в цяла Европа, Северозапа...
Колкото красив, толкова непристъпен и бодлив храст е пираканта кокцинеа (Pyracantha coccinea). На височина достига 2- 3 м. Листата му са с елипсовидна форма, ситно назъбени по края, кожести, неопадлив...
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...