Дървовидният домат е многогодишно растение от семейство Картофови. Вирее в условията на субтрипичен климат. Произхожда от Перу и Бразилия. Дървовидният домат е близък родственик на нашите домати и картофи, но в същото време се различава от тези зеленчукови растения. Има други изисквания към почвата и климата. Стъблото на дървовидният домат е високо около 2 м и е чадъровидно разклонено. Листата са едри, елипсовидни по форма, целокрайно и много нежни. Цветовете са дребни, бели, силно ароматни и са събрани в гроздовидни съцветия. Те имат характерна приятна миризма, а по външен вид много приличат на цветовете на картофите. Плодовете са с тегло около 80 г, имат овална форма и заострен връх. Събрани са по няколко в грозд. Почти всички сортове и форми на дървовидният домат са с червен цвят на плодовете. Много рядко се срещат жълто обагрени. Плодовото месо е оранжево, с дребни кафяви семенца.
Растението се размножава чрез семена, както и обикновените домати. След 18 месеца от засяваното на семената започват да зреят първите плодове на растението, а след около 30 месеца дървовидният домат е в пълно плододавене. Цъфти през май, плодовете узряват от май до октомври-ноември. Вкусът на плодовете е както при повечето тропични видове сладък и леко кисел и не прилича много на вкуса на зеленчуците. По-голяма част от плодовете на дървовидния домат могат да се използват като десертни, а други за производството на плодови и плодово-зеленчукови салати. От тях се правят превъзходни сладка и други деликатеси с екзотичен аромат.
Опитът за отглеждане на това екзотично растение у нас е положителен - в южните райони на страната при осигурена почвена и въздушна влага и температура. А по-сигурно е отглежданато му в контейнери, които през лятото могат да се изнесат навън. Зимно време обаче ще са в помещение, където температурата не бива да пада под 16-20 градуса. Налага се също листата му често да се напръскват с пулверизатор. Листните въшки са редовен посетител на връхните части и срещу тях се извършват обичайните пръскания с инсектициди.
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...
На пръв поглед тези рядко отглеждани у нас растения лесно могат да се вземат за обикновени хвойнови храсти. Докато не цъфнат! Тогава всеки, който има макар и бегли ботанически познания, ще се замисли ...
В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъ...
Всички знаят за съществуването на регулатори на растежа и развитието - хормони - при животните и хората. Но не на всички е известно, че сходни регулатори - фитохормони - имат и растенията. Те се израб...