Градина » Ранни зеленчуци без оранжерия!

 Ранни зеленчуци без оранжерия!

Ако искате да си произведете разсад или ран зеленчук в малки количества, а нямате парник или оранжерия, има решение. Съществува елементарен начин да си направите прости култивационни съоръжения, използван още от старите градинари. Става дума за топлите лехи, бразди, ямички и купчинки. В тях почвата допълнително се загрява със затоплен оборски тор. Така растенията ще бъдат запазени от сланите и ниските температури. Отгоре се покрива с рогозка, мулчирана хартия или други материали. Ще се повиши и температурата на приземния въздушен слой край растенията и около корените, малък е рискът от слана. Използвате ли тези прости култивационни съоръжения, ще имате зеленчук 2-3 седмици по-рано, отколкото ако изчакате времето да се затопли и тогава да сеете навън.
Голямо значение има изборът на мястото. Теренът обезателно трябва да е защитен от ветровете, да не е високо нивото на подпочвената вода, почвата да е рохкава, добре снабдена с хранителни вещества.

В лехи

се отглеждат късни разсади и се пикират топлолюбиви растения (домати, пипер, патладжан и др.). Може да настаните и по-студоустойчиви. За топлата леха се изкопава трап, широк 1,20 м и дълбок 30-40 см. Дължината е според потребностите. Трапът се напълва с топъл оборски тор и се покрива с почвен пласт, дебел 15-25 см. Върху лехата през нощта се поставят парникови рамки, рогозки или други материали.

В бразди

се отглеждат домати, дини, краставици. Мястото се набраздява на 80 см или повече (зависи каква култура ще се отглежда). В браздите се поставя загрят оборски тор, който се покрива с почва.

В гнезда

се отглеждат предимно краставици и готварски тиквички. На определеното място, най-добре да е оградено със защитна преграда, се изкопават дупки, дълбоки 40-50 см. Те се зареждат със загрят тор (25-30 см) и почва (10-12 см). Топлите гнезда се покриват със стъкла, а през нощта - с парчета от рогозки или други материали.

Автор: Донка ПЕТКОВА

Представяме Ви:

Лятното зеле отива в лехата

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в к...

Дървото на живота расте бавно, но живее дълго

С това име най-често назовават дървовидната красула - Crassula arborescens. Имайте предвид обаче, че към рода красула се отнасят около 300 вида, някои от които много си приличат. Поради тази причина и...

Защо не ми растат репичките

Начинаещите градинари често се жалват от това, че в техните лехи не растат репичките. Трябва да се знае, че старите и нетипични по окраска и форма семена на тази култура, а също и дребните, не дават к...

Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна ...

Начало