30.05.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  23345  |   0  
Ранни зеленчуци без оранжерия!
Ако искате да си произведете разсад или ран зеленчук в малки количества, а нямате парник или оранжерия, има решение. Съществува елементарен начин да си направите прости култивационни съоръжения, използван още от старите градинари. Става дума за топлите лехи, бразди, ямички и купчинки. В тях почвата допълнително се загрява със затоплен оборски тор. Така растенията ще бъдат запазени от сланите и ниските температури. Отгоре се покрива с рогозка, мулчирана хартия или други материали. Ще се повиши и температурата на приземния въздушен слой край растенията и около корените, малък е рискът от слана. Използвате ли тези прости култивационни съоръжения, ще имате зеленчук 2-3 седмици по-рано, отколкото ако изчакате времето да се затопли и тогава да сеете навън.
Голямо значение има изборът на мястото. Теренът обезателно трябва да е защитен от ветровете, да не е високо нивото на подпочвената вода, почвата да е рохкава, добре снабдена с хранителни вещества.

В лехи

се отглеждат късни разсади и се пикират топлолюбиви растения (домати, пипер, патладжан и др.). Може да настаните и по-студоустойчиви. За топлата леха се изкопава трап, широк 1,20 м и дълбок 30-40 см. Дължината е според потребностите. Трапът се напълва с топъл оборски тор и се покрива с почвен пласт, дебел 15-25 см. Върху лехата през нощта се поставят парникови рамки, рогозки или други материали.

В бразди

се отглеждат домати, дини, краставици. Мястото се набраздява на 80 см или повече (зависи каква култура ще се отглежда). В браздите се поставя загрят оборски тор, който се покрива с почва.

В гнезда

се отглеждат предимно краставици и готварски тиквички. На определеното място, най-добре да е оградено със защитна преграда, се изкопават дупки, дълбоки 40-50 см. Те се зареждат със загрят тор (25-30 см) и почва (10-12 см). Топлите гнезда се покриват със стъкла, а през нощта - с парчета от рогозки или други материали.
24.01.2015 г. / Донка ПЕТКОВА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023