За да си произведете разсад от краставици, трябва да засеете семената към края на ноември - началото на декември. След около месец разсадът ще е готов за засаждане. Предварително е необходимо обаче да подготвите оранжерията.
Най-важното е да се осигури действаща отоплителна инсталация и много добра изолация. За да се развива нормално кореновата система на растенията, са нужни 21 - 23 градуса температура на почвата. Тя може да се постигне с балирана пшенична слама. Сламата се навлажнява обилно и се добавят 15 кг амониева селитра, 11 кг праховиден суперфосфат, млян варовик и 4 кг калиев сулфат. Тези количества са за 1 тон суха слама. Най-напред се внася варовикът, после половината от азотния тор, следват фосфорният и калиевият тор, но не едновременно, и накрая - 2/3 от амониевата селитра. След внасянето на торовете сламата отново леко се навлажнява. След няколко дни температурата във вътрешността на балите трябва да достигне 50 градуса. Тогава върху всяка бала през 45-50 см се поставят на купчинки по 1,5-2 кг смеси - най-добре угнил оборски тор и торф в съотношени е 1:2. Обикновено подготовката на балираната слама продължава 18-20 дни.
Когато температурата в балите спадне на 30 градуса, вече може да започне засаждането на готовия разсад. Добре е подготвеният разсад - предварително полят с лекозатоплена вода и обеззаразен, да се разнесе няколко дни по-рано по местата, където ще се засади. Така растенията ще се приспособят по-лесно към обстановката. Върху всяка купчинка от смеската се прави дупка с размер, колкото да се поместят корените и смеската около тях. Посадените растения се загърлят, уплътняват се и се поливат със затоплена вода. Температурата на въздуха през деня трябва да е 22-25 градуса, а през нощта - 18-20 градуса. Смеската трябва да се овлажнява, но да не се мокрят листата.
Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанст...
Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...
Коледният кактус (Schlumbergera Hybriden ) произхожда от Бразилия и принадлежи към листните и разчленени кактуси. Независимо от името си цъфти не само около Коледа. При добри грижи той ще ви радва с б...
Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...