12.08.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2996  |   0  
Идва време за сеитба на ранните патлаждани
За ранно полско производство на патладжан семената се засяват около 10 февруари в отопляеми култивационни съоръжения. Сеитбената норма е 6-8 г/кв. м. За предпочитане е редовата сеитба, като подготвената повърхност на почвата се маркира на редове през 5 см и дълбочина около 2 см. Гъстият разсад се пикира, когато растенията образуват два същински листа в отопляеми съоръжения на разстояние 10х10 или 12х12 см.

Как да се подготвим

Грижите за отглеждане на разсада се състоят главно в поддържане на необходимата температура в съоръженията от 23 до 25С и 70-80% влажност на почвата, борба срещу сеченето и предпосадъчно закаляване на младите растения.
Най-добри предшественици за патладжана са бобовите и тиквовите култури. Той не трябва да се отглежда на едно и също място поне през 3-4 години. Като топлолюбива култура за ранно отглеждане на открито, трябва да се подбират топли, защитени от ветровете места с по-леки песъчливо-глинести, лесно затоплящи се почви.
През есента определената площ се изорава на дълбочина около 25-30 см, като заедно с това се внасят 300-400 кг на 100 кв. м полуугнил оборски тор, 2 кг фосфорен и 1 кг калиев тор. Ако растенията ще се отглеждат на висока равна леха, още през есента, след дълбоката оран, площта се набраздява през 160 см. Рано напролет се бранува. При отглеждане на патладжана в редове, напролет почвата се култивира и в началото на април се преорава на 15 см.
Засаждането на подготвения разсад, който трябва да е във фаза 4-5 лист, става към 25 април за Южна България и с около 15 дни по-късно за Северна България, в зависимост от климатичните условия. При отглеждане на висока равна леха растенията се засаждат на двуредни ленти по схема 100+60х35 см, а при редово отглеждане на разстояния 70-80х35 см. След разсаждането се полива.

Грижите

Грижите през вегетацията се състоят в следното: 4-5 дни след засаждането се подсаждат загиналите и неприхванали се растения. Първата редовна поливка се прави около седмица след разсаждането. Младите растения се прихващат сравнително бавно, затова първата копан се извършва след първата поливка. С второто окопаване, което става след окончателното прихващане на растенията, в междуредовите разстояния се прокарват поливни вади за браздово поливане на насаждението. Преди започване на беритбата, поливките се извършват в интервал от 10-14 дни, а след това през 7-8 дни. През вегетацията растенията се подхранват 2 пъти – първото в началото на цъфтежа, а второто около две седмици след това. Добре е да се извърши и едно шербетуване с размит в поливната вода оборски тор в средата на юли.

Прибират се леко меки

Беритбата на патладжана започва от средата на юни и продължава многократно. Прибирането на готовите плодове става ръчно. Откъсват се само плодовете, които имат характерните за сорта признаци (цвят, блясък, едрина), но и са слабо омекнали. Добивът варира от 3 до 5 тона в зависимост от приложената агротехника, външните условия и успешната борба с вредителите.
01.02.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020