Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока оран на 25-30 см. Напролет мястото се прекопава плитко на 12-16 см.
Ранните патладжани в Южна България се изнасят в края на април - началото на май, а в Северна – след 10 май. Средноранните патладжани отиват в градината през втората половина на май. Няколко дни преди изнасянето на разсада се оформят редове на разстояние 70 см един от друг. В тях растенията се разсаждат на 40 см едно от друго по средата на южния или източния склон на кавала. При хладно време и влажна почва хубаво е разсадът да се полее с лейка. Ако почвата е суха и времето е топло, може да се полее и с течаща вода, но с по-малки количества. Подсаждането се извършва след 5-6 дни в следобедните часове, новозаса-дените стръкове веднага се поливат.
Не се окопава до следващата поливка
Растенията се прихващат бавно и за това до следващата поливка обикновено не се окопават. Разрохква се пет-шест пъти през 7-8 дни през вегетацията. Броят зависи от образуването на почвена кора и от появата на плевели. При първото и второто окопаване растенията се загърлят.
В началото на вегетацията се полива с по-малки количества вода. По-късно поливката е през 4-6 дни и по-обилна. Междуредията се разрохкват, за да се удължи времето между по-ливките.
Около 20 дни след разсаждането растенията са се прихванали добре и се прави първото подхранване. Второто е след 15-20 дни, около две седмици по-късно е третото. Първия път се внасят фосфорни и азотни торове, а след това предимно азотни.
Добре познатият на всички фикус еластика, който често се превръща в “завареното дете” на домакинята, в домовете съжителства с още много свои близки роднини. Дървовидните фикус бенджамин, фикус бенгале...
Процесът, при който обръщането на почвата става заедно с растящата върху нея зелена маса, е известен като зелено торене. Влиянието на зеленото торене е подобно на оборския тор - обогатява почвата с це...
Клематисите са сравнително студоустойчиви растения и обикновено при нашите условия зимуват без проблеми. Основната опасност за тях през зимата и през ранна пролет не е студът, а преовлажняването на по...
Дините и пъпешите се съхраняват в закрито помещение, наредени на лавици на един или два реда с опашките нагоре, така че плодовете да не се докосват. Температурата на съхранение трябва да е не по-висок...