Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на местото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока оран на 25-30 см. Напролет мястото се прекопава плитко на 12-16 см.
Ранните патладжани в Южна България се изнасят в края на април - началото на май, а в Северна – след 10 май. Средноранните патладжани отиват в градината през втората половина на май. Няколко дни преди изнасянето на разсада се оформят редове на разстояние 70 см един от друг. В тях растенията се разсаждат на 40 см едно от друго по средата на южния или източния склон на кавала. При хладно време и влажна почва хубаво е разсадът да се полее с лейка. Ако почвата е суха и времето е топло, може да се полее и с течаща вода, но с по-малки количества. Подсаждането се извършва след 5-6 дни в следобедните часове, новозаса-дените стръкове веднага се поливат.
Не се окопава до следващата поливка
Растенията се прихващат бавно и за това до следващата поливка обикновено не се окопават. Разрохква се пет-шест пъти през 7-8 дни през вегетацията. Броят зависи от образуването на почвена кора и от появата на плевели. При първото и второто окопаване растенията се загърлят.
В началото на вегетацията се полива с по-малки количества вода. По-късно поливката е през 4-6 дни и по-обилна. Междуредията се разрохкват, за да се удължи времето между по-ливките.
Около 20 дни след разсаждането растенията са се прихванали добре и се прави първото подхранване. Второто е след 15-20 дни, около две седмици по-късно е третото. Първия път се внасят фосфорни и азотни торове, а след това предимно азотни.
С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат дос...
Южна Африка е родина на много от най-обичаните цветя от семейство Ирисови – гладиоли, фрезии, монтбриеции... От там произхожда още един прекрасен представител на семейството, който съвсем незаслужено ...
Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или д...
Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите...