12.08.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  10774  |   0  
Наторете доматите
Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати настъпва през юни и не бива да се пропуска. По това време плодовете от първото съцветие започват да избистрят тъмнозелената си окраска. За подхранване обикновено се използва амониева селитра. Сто-двеста грама на 10 кв. метра стигат. Но имате ли възможност да подхраните с пресен оборски или птичи тор, не я пропускайте. Тези торове се употребяват разредени с поливната вода.
Определеното количество тор поставете в подходящ съд и го разредете първо с малко вода. Така ще се утаят твърдите части. След ден-два отделете течността и я разредете – оборският тор с 5-6 части вода, а птичият – с 10-12. С получения разтвор се полива всяко растение по отделно.
В малкото дворно стопанство това е най-добре да стане с лейка без решетка, както се внимава течността да не попада върху зелените части на растенията, за да не причини изгаряния. Тъй като въпреки старанието това може да е станало, след подхранването полейте обилно чрез дъждуване.
За такова подхранване на доматите на площ от 10 кв. метра 400-600 г птичи тор стигат, а оборският трябва да е малко повече.
13.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020