Доматите се подхранват на няколко пъти. Първият път е когато се оформят първите плодове, вторият – двадесетина дни по късно, а третият е след прещипването на върховете. Този момент за ранните домати настъпва през юни и не бива да се пропуска. По това време плодовете от първото съцветие започват да избистрят тъмнозелената си окраска. За подхранване обикновено се използва амониева селитра. Сто-двеста грама на 10 кв. метра стигат. Но имате ли възможност да подхраните с пресен оборски или птичи тор, не я пропускайте. Тези торове се употребяват разредени с поливната вода.
Определеното количество тор поставете в подходящ съд и го разредете първо с малко вода. Така ще се утаят твърдите части. След ден-два отделете течността и я разредете – оборският тор с 5-6 части вода, а птичият – с 10-12. С получения разтвор се полива всяко растение по отделно.
В малкото дворно стопанство това е най-добре да стане с лейка без решетка, както се внимава течността да не попада върху зелените части на растенията, за да не причини изгаряния. Тъй като въпреки старанието това може да е станало, след подхранването полейте обилно чрез дъждуване.
За такова подхранване на доматите на площ от 10 кв. метра 400-600 г птичи тор стигат, а оборският трябва да е малко повече.
Тази красавица е един от петстотинте вида теменужки по света. Заради високата декоративност на цвета растенията са кръстосвани и с други видове, затова с течение на времето започнали да наричат сортов...
Облепихата е известна още като ракитник или сибирски ананас. Тя принадлежи към сем. Elaeagnaceceae. Известни са три вида - с най-ценни стопански качества е Hippophae rhamnoides. В диво състояние облеп...
Името пампаска трева носи един от 15-те вида кортадерии. Тя произхожда от степите на Южна Америка в Аржентина, които се наричат пампаси. Събраните в туфа листа достигат внушителни размери до 2 м. Лист...
Ако сте си отгледали карфиол и някои глави не са наедряли както ви се иска, опитайте да ги накарате да понаедреят. Да ги държите на открито вече става невъзможно; поливане, подхранване, все едно, няма...