Градина » Не закъснявайте с обирането на доматите

 Не закъснявайте с обирането на доматите

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да се знае, кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци.
При доматите върху едно растение има цветове и плодове в различна зрелост. Ако листната маса е добре запазена може да се удължи периодът на плододаване. Началото на беритбата зависи кога са засети. Ранните домати, които се отглеждат в най-южните райони на открито, обикновено започват да червенеят през първата половина на юни, в останалите райони на страната - след десетина дни. Разбира се зависи и от годината, тази позакъсня.
За собствена консумация доматите се берат в т. нар. консумативна зрялост. Те са добили типичните за сорта големина и окраска, преди да са започнали да омекват. По-късните домати започват да зреят от края на юни. Късните от гъст, непикиран разсад, в зависимост от климатичните условия се берат от края на юли - началото на август. Много късните ще са на полето до сланите.
Доматите, които ще се преработват се прибират в ботаническа зрялост, преди да омекнат. А за износ - когато са напълно оформени, окраската им е избистрено светлозелена и откъм върха се забелязва малко розово звездовидно петно. Това е т. нар. експортна зрялост.
Задължително се късат и всички деформирани, болни, наранени, смачкани плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се реже асма

Като лиановидно растение лозата може свободно да се направлява и да се създават най-разнообразни красиви форми. Тя може да обвива беседки и балкони, да покрива тераси и стобори, да създава засенчени а...

Пролетно торене на овошките

Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложн...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Осигурете си пресен чесън за зимата

За да си осигурим зелен чесън през зимата, трябва да помислим отсега. Площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеш и и др. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава щ...

Начало