Градина » Не закъснявайте с обирането на доматите

 Не закъснявайте с обирането на доматите

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да се знае, кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци.
При доматите върху едно растение има цветове и плодове в различна зрелост. Ако листната маса е добре запазена може да се удължи периодът на плододаване. Началото на беритбата зависи кога са засети. Ранните домати, които се отглеждат в най-южните райони на открито, обикновено започват да червенеят през първата половина на юни, в останалите райони на страната - след десетина дни. Разбира се зависи и от годината, тази позакъсня.
За собствена консумация доматите се берат в т. нар. консумативна зрялост. Те са добили типичните за сорта големина и окраска, преди да са започнали да омекват. По-късните домати започват да зреят от края на юни. Късните от гъст, непикиран разсад, в зависимост от климатичните условия се берат от края на юли - началото на август. Много късните ще са на полето до сланите.
Доматите, които ще се преработват се прибират в ботаническа зрялост, преди да омекнат. А за износ - когато са напълно оформени, окраската им е избистрено светлозелена и откъм върха се забелязва малко розово звездовидно петно. Това е т. нар. експортна зрялост.
Задължително се късат и всички деформирани, болни, наранени, смачкани плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какви са причините почвата да се изтощава?

Още от най-древни времена е било забелязано, че ако някоя богата почва започне да се обработва от хората и няколко години подред се засява все една и съща култура, тя започва малко по малко да губи св...

И патладжанът се нуждае от внимание

Имайте предвид, че патладжаните се прихващат бавно. Лекото завяхване в обедните часове не бива да ви тревожи и не бързайте с поливките. Кореновата система още не е възстановена и не може да доставя во...

Завъдете си малини без семки

Още през 1962 г. шотлански учени са създали хибрид между къпина и малина, който няма така досадните дребни семенца, характерни за малините и къпините. Хибридът е наречен Тайбери. На външен вид той при...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...

Начало