12.08.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2433  |   0  
Не закъснявайте с обирането на доматите
Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране трябва да се знае, кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци.
При доматите върху едно растение има цветове и плодове в различна зрелост. Ако листната маса е добре запазена може да се удължи периодът на плододаване. Началото на беритбата зависи кога са засети. Ранните домати, които се отглеждат в най-южните райони на открито, обикновено започват да червенеят през първата половина на юни, в останалите райони на страната - след десетина дни. Разбира се зависи и от годината, тази позакъсня.
За собствена консумация доматите се берат в т. нар. консумативна зрялост. Те са добили типичните за сорта големина и окраска, преди да са започнали да омекват. По-късните домати започват да зреят от края на юни. Късните от гъст, непикиран разсад, в зависимост от климатичните условия се берат от края на юли - началото на август. Много късните ще са на полето до сланите.
Доматите, които ще се преработват се прибират в ботаническа зрялост, преди да омекнат. А за износ - когато са напълно оформени, окраската им е избистрено светлозелена и откъм върха се забелязва малко розово звездовидно петно. Това е т. нар. експортна зрялост.
Задължително се късат и всички деформирани, болни, наранени, смачкани плодове.
25.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020