Градина » Бобовите култури подхранват градината

 Бобовите култури подхранват градината

Настаняването на растенията в градината е едно от отговорните начинания на стопаните. Сложете в лехите повече зърнено-бобовите култури, от които ще имате голяма полза. Градината ви не трябва да остава без фасул, грах, бакла, леща, соя и др., защото те са богат източник на полезни вещества за хора и животни.
Бобовите култури са богат източник на белтъчини и често заместват месото в храната на човека. Соята и фъстъците пък доставят голямо количество мазнини, а при други бобови пък снабдяват организма с фосфори под формата на лецитин. Тези растения съдържат и много витамини. Семената на фасула и лещата са богати на витамин В, грахът изобилства от витамин В1 и В2, а тези на соята - А, В, D, Е. Витамините на соята могат да се разтварят във вода и мазнини и затова са много ценни. Когато са в зелено състояние бобовите също доставят полезни вещества.
Освен за храна на хората зърнените бобови растения са и ценен фураж за животните. Особено важно значение имат за младите и дойни животни поради високото съдържание на белтъчини, лецитин и витамини. Подходящи са и за приготвяне на сено и силаж. Сламата и плявата са също богати на белтъчини. В сравнение със сламата на житните те съдържат 3-6 пъти повече белтъчини.
За градинаря особено важно е агротехническото значение на бобовите култури. По техните корени живеят в симбиоза така наречените грудкови бактерии. Чрез тях бобовите растения свързват и натрупват в почвата свободен азот от въздуха (около 10 кг чист азот на декар, което е равно на 30-35 кг амониева селитра). Бобовите култури имат мощно развита коренова система, която приема и усвоява от дълбоките почвени пластове големи количества хранителни вещества, част от които чрез растителните остатъци остават в почвата и я обогатяват. Окопните бобови култури намаляват плевелите в лехите. Затова те са добри предшественици на всички растения. Ако ги отглеждате на по-големи площи, бобовите култури са много подходящи за пшеницата, която се отблагодарява като дава високи добиви.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо се извършва колцуване на лозите?

Колцуването при лозата е дейност позната отдавна. Тя се състои в отнемане на един пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движен...

Подгответе се да сеете разсада

Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част ч...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Запознайте се с розовата ябълка

Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розова...

Начало