Най-малко три-четири седмици трябва да минат от дълбокото обръщане на почвата до сеитбата. Така земята ще се е слегнала. Преди сеитбата почвата трябва да бъде наситнена и подравнена. Дребните семена трудно ще поникнат в едрите буци, а водата ще се стича около тях и те ще остават сухи. А и коренчетата на покълващите семена мъчно ще се хванат за неуплътнена едра почва.
Мястото, където ще сеете, не бива да е прекалено наторено с азот, защото в такъв случай растенията ще са с рехава тъкан и ще са податливи на болести.
Често се задава въпросът – коя е точната дълбочина на засяване. Различна е за различните култури. По-ситните семена се слагат по-плитко, а едрите – по-дълбоко. Може да се каже и друго – дълбочината на засяване да е четири пъти по-голяма от диаметъра на семето. Ако почвата е суха и рохкава, се засява по-дълбоко. Във влажна и свързана почва семената се слагат по-плитко.
Като се съобразите с всичко това, не бива да пренебрегвате и следното: При плитка сеитба растенията по-бързо поникват, защото кълновете по-лесно се справят с почвената кора. Семената се покриват с влажната почва от отворения ред, като отгоре може да се засипе с много тънък слой, който да намали изпарението на влагата.
Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...
Още след засаждането през есента или рано напролет върхът на растението се отрязва. Силно растящите сортове, облагородени на семенна подложка, се оставят на височина 60-70 см от почвената повърхност, ...
Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и к...
Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...