Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа
Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки и я хвърлете в сандъка с компост. След няколко дни ще откриете в него цяло кълбо от дъждовни червеи. Тиквата е отлична примамка и храна за подземните градински обитатели.
Кората и сърцевината около семената също могат да ви бъдат от полза. През зимата те се изсушават върху радиаторите заедно с корите от банани, ябълки, портокали. В края на април на по-висок слънчев участък в градината се изкопават няколко дупки с размери 30x30x30 см, където се изсипва по половин кофа сушени тикви, които се покриват със слой пръст около 15-20 см.
Запълнените ями се поливат обилно с топла вода и се покриват с черно фолио, докато не се покаже разсадът. Изсушената смес в началото ще играе ролята на биотопливо, а след това - на тор. Разсадът се засажда през първата десетдневка на май под фолиото. Тиквите много бързо набират сила и вашата единствена грижа ще бъде да ги пазите от пролетните измръзвания. В края на май - началото на юни покритието се отстранява и тиквите започват да се развиват под слънцето. По-нататък не е необходимо никакво допълнително подхранване, тъй като тази задача успешно се изпълнява от дъждовните червеи.
Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягод...
Климатичните аномалии през тази година нанесоха много щети в овощните градини. За съжаление синоптиците допускат природата отново да ни донесе градушки, бурни ветрове и други неприятни изненади. По пр...
Това е много сполучлив и често използван начин за размножаване на розите. Практикува се през лятото, защото за успешното им вкореняване е нужна температура около 20-25 градуса. Толкова топло става пре...
Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленч...