Градина » Как да торите ранните зеленчуци

 Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат.
Тези култури се отглеждат при сравнително неблагоприятни условия - къс ден, голям брой облачни дни, ниски температури и висока влажност.За кратък период от време те усвояват необходимите им хранителни вещества. Всичко това оказва влияние върху храненето им, а оттам и върху размера и качеството на добива.
При отглеждането им трябва да се избягват студените, тежки по механичен състав и кисели почви. Тези зеленчуци се развиват най- добре на песъкливо-глинести или глинесто-песъкливи почви, с неутрална или близка до нея реакция на почвения разтвор.
Оптималните торови норми се определят въз основа на резултатите от агрохимични анализи. Като примерни могат да се използват норми от 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. м, 1-1,2 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев тор. Добре реагират и на органично торене с 200- 333 кг на 100 кв. м угнил оборски тор.
Органичните, фосфорните и калиеви торове се внасят с основната обработка на почвата. Азотните торове се внасят обикновено на два пъти - половината преди засяването или разсаждането и другата половина като подхранване с първото окопаване.
Ако тези култури се отглеждат след добре торен предшественик, може да не се тори с оборски тор, фосфорни и калиеви торове.
При необходимост може да се извърши и листно подхранване, като стриктно се спазват указанията, дадени на етикетите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е за краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20 градуса. Затова сеитбата може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно се е п...

Ериката цъфти от юни до април

През последните години на нашите балкони все по-често може да се види едно интересно растение, което не се бои от студа и ги краси до първа пролет. Ериката е много популярна и обичана в северните стра...

Антракноза съсипва зелената салата

Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост. Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannatto...

Зрелите сливи не могат да чакат

Сливите държат своеобразен рекорд - интервалът между най-рано и най-късно зреещите сортове е повече от три месеца и половина. Първите джанки са готови в края на юни, късните сливи стават за прибиране ...

Начало