Градина » Как да торите ранните зеленчуци

 Как да торите ранните зеленчуци

В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взискателни към почвените условия и хранителния режим, при който се отглеждат.
Тези култури се отглеждат при сравнително неблагоприятни условия - къс ден, голям брой облачни дни, ниски температури и висока влажност.За кратък период от време те усвояват необходимите им хранителни вещества. Всичко това оказва влияние върху храненето им, а оттам и върху размера и качеството на добива.
При отглеждането им трябва да се избягват студените, тежки по механичен състав и кисели почви. Тези зеленчуци се развиват най- добре на песъкливо-глинести или глинесто-песъкливи почви, с неутрална или близка до нея реакция на почвения разтвор.
Оптималните торови норми се определят въз основа на резултатите от агрохимични анализи. Като примерни могат да се използват норми от 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв. м, 1-1,2 кг троен суперфосфат и 1-1,5 кг калиев тор. Добре реагират и на органично торене с 200- 333 кг на 100 кв. м угнил оборски тор.
Органичните, фосфорните и калиеви торове се внасят с основната обработка на почвата. Азотните торове се внасят обикновено на два пъти - половината преди засяването или разсаждането и другата половина като подхранване с първото окопаване.
Ако тези култури се отглеждат след добре торен предшественик, може да не се тори с оборски тор, фосфорни и калиеви торове.
При необходимост може да се извърши и листно подхранване, като стриктно се спазват указанията, дадени на етикетите.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

И къпината се нуждае от резитба

Къпиновите видове и сортове се делят на две основни групи - изправено растящи и стелещи. Съществува и междинна група - полуизправени, които по отношение на биологичните си особености и изисквания са п...

Хубав храст става от малко клонче

В това време се пристъпва към размножаване чрез резници на храстите, в това число и на розите, спиреята (Spiraea), булчин венец (Philadelphus), ерика (Erica), хортензията (Hortensia), както и някои хв...

Хубав разсад става в топъл парник

Не е проблем да се отгледат няколко стръка разсад ранни домати в топло помещение на жилището, редом със стайните цветя. Но когато става въпрос за по-голямо количество, е нужна по-голяма разсадна леха...

Добре е да знаете

Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...

Начало