За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заболявания.
Отглежда се лесно, защото не е взискателна към почвата. Засява се сега в градината или на полето в редове, на 30-35 см разстояние един от друг. Поникналите растения се прореждат на 25-30 см между тях. На богати и плодородни почви, ако навреме поливате, окопавате и подхранвате, ще получите висок добив и качествена продукция.
Засяването се извършва на етапи - през 10 дни и може да продължи до настъпването на сухо и горещо време през юли и август. Така ще имате зелени растения по-дълго време.
Когато ни потрябва лободата, просто откъсваме листата и оставяме стъблото да расте и да образува нови. Но може да отрежем цялото растение, след като достигне височина 30-40 см.
През пролетта си купих разсад от лобелия и отгледах чудесни високи 15-20 см растения. Ако имам повече, бих могла да ги използвам като бордюри край групи от по-високи цветя и мисля, че ще се получи нещ...
Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура. Ра...
Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Ко...
Алоказията (Alocasia) е един от ефектните представители на семейство Ароидни. Името им е дадено във връзка с наименованието на близкия род Колоказия, с който имат голяма прилика. Родът включва около 7...