Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеча. За готвене и консервиране се използват младите плодове. Изсушени, те могат да се съхраняват дълго време. Семената са едни от най-добрите сурогати на кафето.
Обича сухо и топло
Бамята вирее в районите с по-дълго и топло лято. За да поникне, почвата трябва да е добре затоплена, нужни са 20 градуса. Тогава започва развитието. Най-добре растенията се чувстват при сухо, слънчево и горещо лято, богато наторена почва и редовно поливане. Тогава зеленчукът се отплаща с високи и качествени добиви, бере се всеки ден. В прохладни дни и периоди плодовете не растат. Когато избирате площта за сеитба, изберете слънчево място. Щом влажността на въздуха се понижи много и денонощните колебания са големи, силно плъзва зараза от брашнестата мана. Трябва да се избягват тежките и студени почви. За бамята много добри са черноземните и льосовите почви. Торете богато с органични и минерални торове.
Пониква за 15 дни
Бамята включва различни вариетети. От тях в страната ни се отглеждат няколко сорта. Лясковската бамя от var. elongatus е със зелено оцветени стъбла, разклонения и плодове. Тя е известна още под името Цариградска бамя, Султание, Едра или Бяла. Това е най-разпространеният сорт у нас, средно ран и добивен. Пловдивската бамя от var. sanguineus пък е с черно оцветено стъбло, разклонения и плодове. Тя се отличава с по-добра ранозрелост и светлочервено оцветени плодове. Тополовградската бамя от var. vulgaris е с къси зелени плодове. И трите сорта са с добри вкусови качества.
След като трайно се стопли времето и започват да цъфтят акациите, е времето за сеитба на този зеленчук. Преди него може да сте засели и отгледали салати, репички, спанак като уплътняващи култури. В добре подготвената и наторена почва се засява редово по схема 80X8-10 см или в гнезда на разстояние 60x40 см. Пускат се по 4-5 семена в гнездо на дълбочина 4-5 см, които поникват след около 15 дни. За 100 кв. м са необходими 200-250 г семена.
Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...
Тази изящна лиана е желана красавица за всеки български двор. Природата е сътворила над 250 вида, а човекът ги е кръстосвал така, че е произвел невъобразимо разнообразие от форми. Така например клемат...
Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...
Орехът е еднодомно разделнополово, предимно опрашващо се от вятъра растение. Характерно за него е, че мъжките и женските цветове при отделните сортове и форми цъфтят неедновременно. Ясно е, че орехови...