20.01.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2850  |   0  
Цъфне ли акацията, дошло е време за бамята
Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеча. За готвене и консервиране се използват младите плодове. Изсушени, те могат да се съхраняват дълго време. Семената са едни от най-добрите сурогати на кафето.

Обича сухо и топло

Бамята вирее в районите с по-дълго и топло лято. За да поникне, почвата трябва да е добре затоплена, нужни са 20 градуса. Тогава започва развитието. Най-добре растенията се чувстват при сухо, слънчево и горещо лято, богато наторена почва и редовно поливане. Тогава зеленчукът се отплаща с високи и качествени добиви, бере се всеки ден. В прохладни дни и периоди плодовете не растат. Когато избирате площта за сеитба, изберете слънчево място. Щом влажността на въздуха се понижи много и денонощните колебания са големи, силно плъзва зараза от брашнестата мана. Трябва да се избягват тежките и студени почви. За бамята много добри са черноземните и льосовите почви. Торете богато с органични и минерални торове.

Пониква за 15 дни

Бамята включва различни вариетети. От тях в страната ни се отглеждат няколко сорта. Лясковската бамя от var. elongatus е със зелено оцветени стъбла, разклонения и плодове. Тя е известна още под името Цариградска бамя, Султание, Едра или Бяла. Това е най-разпространеният сорт у нас, средно ран и добивен. Пловдивската бамя от var. sanguineus пък е с черно оцветено стъбло, разклонения и плодове. Тя се отличава с по-добра ранозрелост и светлочервено оцветени плодове. Тополовградската бамя от var. vulgaris е с къси зелени плодове. И трите сорта са с добри вкусови качества.
След като трайно се стопли времето и започват да цъфтят акациите, е времето за сеитба на този зеленчук. Преди него може да сте засели и отгледали салати, репички, спанак като уплътняващи култури. В добре подготвената и наторена почва се засява редово по схема 80X8-10 см или в гнезда на разстояние 60x40 см. Пускат се по 4-5 семена в гнездо на дълбочина 4-5 см, които поникват след около 15 дни. За 100 кв. м са необходими 200-250 г семена.
11.05.2012 г. / Донка Петкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021