Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В много ястия се слага бамята, но в гювеча тя е задължителното присъствие.
Растението е отглеждано масово от древните египтяни. Сега заема доста големи площи в арабските страни. В България е пренесена от Мала Азия. По-големи насаждения има в Горнооряховско, Пловдивско, Пазарджишко.
Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. За да поникне, трябват поне 20 градуса. При сухо и горещо лято дава богата реколта и тогава се бере всеки ден. За растежа е необходима и обилна светлина, на сянка не става. Богатите почви и поливането също са сред задължителните условия. Без вода растенията остават дребни, добивът е слаб, а получените плодове са с лошо качество.
Може да си запазите бамя за зимата сушена. Нанижете на конец плодовете, потопете за няколко секунди във вряла и подсолена вода. После изцедете и окачете на сенчесто, сухо и проветриво място.
През този месец задължително подхранете бамята със смес от равни количества амониева селитра и калиев тор. Така ще стимулирате растежа, ще се образуват нови цветове и плодове.
Как мога да размножа маслината си в двора? Може ли чрез резник? Кога да го взема и как да се грижа за него? - пита Тодорка Маврова. Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Се...
Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцветн...
Калдъръмчето или едроцветната тученица (Portulaca) е красиво многоцветно растение. Подходящо е за песъчливо и огряно от слънцето място в сандъчета на балкона или на очарователна леха в двора. Тези рас...
Непретенциозното анемоне коронария е познато у нас като съсънка или маково анемоне. В почвата образува крехка черна грудка. На височина стъблата достигат 20-30 см. Нарязаните яркозелени листа, както и...