Това е една от най-честите болести по сливата. Причинява се от гъбичка (Polystigma rubrum), която се развива в тъканите на листата. Тя причинява появата на петна, дали името на болестта. От начало те не правят особено впечатление, защото са слабо жълтеникаво-зелени и от незапознатя се отминават. Впоследствие обаче постепенно през лятото цветът им преминава през светлооранжево до оранжево и червено. Силно нападнатите дръвчета наподобяват лумнал червен огън. Листата още с появата на бледите петна не функционират нормално и това се отразява на добива на плодове и на тяхното качество.
Болестта започва да се развива още в ранна пролет и разивитето и се подпомага много от влажното и дъждовно време в периода на цъфтежа. Пръсканията обаче в този момент не дават резултат. Моментът се определя най-точно от специализираните растително-защитни органи в съответния район. Любителят обаче може да се ориентира по появата на листенцата (уязвимите органи) след прецъфтяването. Извършват се няколко пръскания през 7 дни.
Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...
Стара градинарска практика е създаването на кулисни посеви в градините. Това са ивици от високо растящи видове, които правят завет на зеленчуците и ги предпазват от по-силни пориви на вятъра. Напослед...
Листното торене е практика, която се прилага по време на вегетацията на зеленчуковите, овощните култури, цветните култури и лозята. То цели да се внесат допълнителни хранителни вещества в лесно достъ...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...