Градина » Антракноза съсипва зелената салата

 Антракноза съсипва зелената салата

Болестта може да се прояви през целия вегетационен сезон, но най-често напада растенията около периода на технологична им зрялост.
Причинител на антракнозата по салатата е гъбата Marssonina pannattoniana (Berlese) Magnus.
Върху стъблата и жилките на най-старите листа се образуват многобройни елипсовидни, вдлъбнати, бледожълти до бледокафяви петна с по-тъмен венец. Често в мястото на напетняванията нерватурата се пречупва. Образуваните върху листата петна са по-закръглени, централната им част често се напуква и се отделя от останалата здрава тъкан. При влажни условия по краищата на петната се образува розова водниста маса. Силно напетнените листа пригарят и изсъхват. През повредените тъкани навлизат вторични микроорганизми, най-често причинители на мокро гниене, които ликвидират изцяло нападнатите растения.

Защита

От първостепенно значение е спазването на 3-4-годишно сеитбообращение. Да се събират семена само от здрави посеви. Преди сеитба семената да се обеззаразят с каптан 50 ВП. Да се подържа добър въздушен и воден режим, като в никакъв случаи не се допуска задържане на капчици вода върху растенията. При поява на първите признаци на болестта могат да се извършат химични третирания с фунгицидите дитан М 45-0,2%, манкоцеб 80 ВП-0,2%, топсин М 70 ВП-0,1% и други.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Възрастови периоди при овошките

В своето многогодишно развитие дървесните овощни растения преминават през няколко основни периода. Има различни становища по отношение на техния брой, но от практиктическа гледна точка най-приемливо е...

Предизвикайте дамското сърце да разцъфти през зимата

Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...

Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...

Защо и как се пикира разсадът?

С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...

Начало