Колорадския бръмбар е истинска напаст за картофите, патладжана и за безколовите домати. Насекомото развива от едно до три поколения годишно. И възрастните бръмбари, и ларвите могат да опоскат всичките листа на стръка. Освен с химични средства може да справите с бръмбара и с биологични. Става дума за екстракти от някои растения или препарати, разработени на основата на биологично активните вещества, които самите растения изработват за собствена защита. Такива са два растителни вида, представители на семейство Compositae - вратига и пиретрум. Ще свърши работа също екстракт от дървестния вид Azadrachta indica, формулиран като препарат под името Нимазал Т/С.
Общото за повечето растителни екстракти с инсектицидно действие е горчивият вкус на биологично активните вещества в тях.
За да има ефект, вратигата може да се отглежда в междуредията на картофите. А може да се пръскат растенията с отвара от суха дрога (1 кг за 10 литра вода ).
Пиретрумът се прилага, когато разцъфнат повече от половината жълти цветчета, през юни-юли. Изсушава се на сянка, смила се и се приготвя суспензия със състав: 200 г прах (дрога ), 200 г минерално масло и 40 г сапун за 10 л вода. Може да се използува водна настойка. 200 г съцветия се киснат за 10-12 ч в 10 л вода. Съцветията на пиретрума се използват и за обгазяване на оранжерии срещу насекоми и акари. Трябва обаче да се знае, че изложен на слънцето, прахът от дрогата на пиретрума бързо губи от силата си .
Нимазал Т/С се прилага в доза 300 мл на дка срещу колорадския бръмбар.
Тъй като препаратите, разработени на растителна основа, имат кратко последействие, при необходимост пръскането се повтаря.
Картофената нематода (Heterodera rostochiensis) е разпространена почти по цялото земно кълбо. В страните на Европа е проникнала доста отдавна и причинява големи поражения. Напада картофите, доматите, ...
Миниращата муха по луковите култури (Napomyza gymnostoma) напада чесъна, лука и праза. Най-големи повреди обаче тя нанася на праза. Разпространена е в цялата страна и през някои години, в отделни рай...
Каланхоето (Kalanchoe) отдавна е сред любимците в градинката на перваза. Това чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се о...
Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...